Egy felmérés szerint az európaiak többsége támogatná a rövidtávú repülőutak betiltását

2020 március 11., szerda 11:21

A megkérdezettek 62 százaléka támogatná a rövid távú repülések betiltását, 72 százaléka pedig a repülőutakra kivetett karbonadót, derült ki az Európai Befektetési Bank megbízásából több mint 28 ezer európai polgár megkérdezésével készült felmérésből.

Az EU akkor még 28 tagállamában 2019 szeptember-októberében végzett felmérésben azt nem határozták meg, hogy mit értenek rövid távú repülés alatt.

Az Európai Gazdasági Térségbe tartozó repülőjáratok által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége az uniós adatok alapján minden évben nőtt az elmúlt öt évben. Bár néhány légitársaság már önként megkezdte karbon-kibocsátásának ellentételezését emissziós jogok vásárlásával, de az még nem világos, hogy az EU ezt elfogadja-e a 2050-es cél eléréséhez való hozzájárulásként.

Az EIb szerint a felmérés alapján az európaiak támogatják a klímaváltozás elleni lépéseket, akkor is, ha az a mindennapi életüket is érinti, ugyanakkor az olyan lépések, amelyek közvetlenül növelik a kiadásaikat, kisebb támogatottságot élveznek. A felmérés tanúsága szerint az európaiak 59 százaléka támogatja a magasabb karbon-kibocsátással járó élelmiszerek - köztük a vörös húsok -, továbbá a nagy távolságról történő szállítás és néhány ruházati termék árának emelését.

Az európaiak túlnyomó többsége, 91 százaléka támogatta, hogy az iskolákban a klímaváltozással és újrahasznosítással kapcsolatos ismereteket tanítsanak, és 85 százalék az egyszer használatos műanyagok betiltása mellett foglalt állást. Az EU jövőre tervezi az egyszer használatos műanyagok, köztük a szívószálak, fültisztítópálcikák és műanyag evőeszközök betiltását. (Via MTI)