Korainak tűnik az öröm, ismét megugrott a fertőzöttek száma Dél-Koreában

Egészségügy
2020 március 11., 06:32

Egy nap alatt jelentősen megugrott az új koronavírusos esetek száma Dél-Koreában szerdán, ami arra utal, hogy koraiak lehettek azok a keddi reménykedések, hogy az ország már túl van a betegség nehezén. 

A dél-koreai járványügyi hatóságok tájékoztatása szerint 242 új esetet regisztráltak szerdára, ami jelentős ugrás a keddi 131 esethez képest. Az országban így már 7755 fertőzött van és 60 ember halt meg a koronavírus miatt. 

photo_camera Fotó: -/AFP

Korábban a napi fertőzések számának csökkenését regisztrálták, amihez az is hozzájárulhatott, hogy a hatóságok tesztelték annak a vallásos szektának a 210 ezer tagját, melyben a feltételezések szerint kezdetben terjedni kezdett a vírus az országban. 

Ugyanakkor a hatóságok most attól tartanak, hogy újabb járványgóc alakulhatott ki az országban: egy szöuli callcenter munkatársai között 90 fertőzöttet regisztráltak. Ez eddig a legnagyobb felfedezett góc a koreai fővárosban, melyben tízmillió, az elővárosaival együtt pedig 25 millió ember él. 

Ezernél több fertőzött az Egyesült Államokban

Meghaladta az ezret az azonosított fertőzöttek száma az Egyesült Államokban - közölte a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem, amely az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) mellett rendszeresen közli az új típusú koronavírus-járványra (Covid-19) vonatkozó adatokat és fejleményeket.

Az ezredik esetet szerdára virradó éjjel jelentették Kaliforniából. A betegek száma ezzel vasárnap óta csaknem megduplázódott. A halálesetek száma is emelkedett: eddig 31 ember halt bele a vírus okozta tüdőgyulladásba.

A Johns Hopkins adatai szerint - amelyek egybeesnek a CDC statisztikáival - a legtöbb fertőzést továbbra is az északnyugati Washington államban tartják nyilván, ahol csaknem 280 beteget kezelnek tüdőgyulladással. Kedden Washington állam egyetlen megyéjében 75 új beteget diagnosztizáltak. 

Anthony Fauci, a fertőző betegségek országos intézetének igazgatója a Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján már figyelmeztetett arra, hogy a megbetegedések elkerülhetetlenül szaporodni fognak. Mint fogalmazott: ma már nem lehet úgy viszonyulni a koronavírus terjedéséhez, mint akár néhány héttel ezelőtt is, függetlenül attól, hogy valaki hol, az Egyesült Államok melyik részén él.

A vírus által legjobban sújtott négy tagállam jelenleg Washington, Kalifornia, New York és Florida.

Az első áldozat Indonéziában

A Reuters jelentése szerint meghalt egy 53 éves nő a koronavírus okozta fertőzés következtében Indonéziában. Ő a betegség első halálos áldozata az országban. A kormány tájékoztatása szerint a nő külföldi állampolgár volt, és már eleve kritikus állapotban került kórházba. Sem azt nem árulták el, hogy melyik országból származott, sem azt, hogy melyik városban halt meg.  Az országban eddig 26 koronavírusos betegről tudni. 

Megvan az első török fertőzött

A török állami média napok óta azt kommunikálta, hogy az ország sokkal hatékonyabban védekezik a koronavírus ellen, mint a környező országok, mivel eddig az országban egyetlen ismert koronavírusos esetről sem lehetett tudni. Szerdára ennek vége lett, a minisztérium tájékoztatása szerint egy Európából visszatért ember szervezetében mutatták ki a vírust március 10-én. A kormány szerint nincs ok az aggodalomra, és a vírus nem erősebb azoknál az intézkedéseknél, melyeket megtettek az országban.