Varga Mihály szerint elképzelhető, hogy a koronavírus miatt recesszió lesz Magyarországon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Varga Mihály gazdasági miniszter szerint "a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén", ha elhúzódik a koronavírusjárvány, "kis mértékben" akár vissza is eshet idén a magyar gazdaság. Varga az Inforádiónak nyilatkozva mindazonáltal inkább tűnt optimistának, amennyiben azt hangsúlyozta, hogy "egyelőre nagyon bizonytalanok a becslések", bár azt azért megengedte, hogy "nem várható a helyzet javulása".

A koronavírusjárvány komoly nyomást jelent a világgazdaságra. Azt már Orbán Viktor is elismerte, hogy a turizmus idén összeomlott, abból komoly bevételekre idén nem számíthatunk. Ez globálisan is nagyban visszaveti majd a keresletet, ahogy hosszú távon azzal is számolni kell, hogy ha Olaszországhoz hasonlóan Európa más országaiban is szigorú utazási korlátozásokat kell bevezetni, az a termelést is megzavarhatja. Ennek megint kettős hatása lesz:

  • egyrészt a kínálati oldal is szűkülni fog a termelés leállásával;
  • másrészt az így kieső bérek a keresleti oldalon is hiányként jelennek majd meg.

Varga mindazonáltal valamiért azt a teljesen irreális forgatókönyvet is ismertette, hogy ha holnap az egyik pillanatról a másikra megszűnne a koronavírusjárvány, akkor szerinte a magyar gazdaság idén akár 4 százalékkal is növekedhetne. A legrosszabb esetben - amikor uniós szinten 2,6 százalékos visszaeséssel számol - szerinte a magyar gazdaság "stagnálna, vagy akár egy kicsit mínuszba is fordulhatna". (Inforádió via Portfolio.hu)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!