Fizetnie kell a Figyelőnek a civilek listázása miatt

POLITIKA
2020 március 12., 09:09

Másodfokon is elmarasztalta a bíróság a Figyelő kiadóját, amiért 2018 tavaszán „Soros-zsoldosokként” listázta civil szervezetek munkatársait, megsértve ezzel személyiségi jogaikat. A lista szereplői közül ketten fordultak bírósághoz, őket a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte. Utóbbi közleménye szerint a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, vagyis 

a Figyelő kiadójának, a nemzetstratégiai jelentőségű kormányzati médiaalapítványnak 500-500 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie. Azt írják, a Figyelő többek között azzal próbált védekezni, hogy a lapot perelő civilek nem igazolták, hogy személyük azonos a cikkben szereplőkkel, valamint hivatkozott a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságára.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A bíróság szeirnt, mivel az érintett civilek nem közszereplők, nem volt lehetőségük reagálni a sajtó támadására, aminek hátrányos következményeit a magánéletükben tapasztalták. „A sajtószabadság nem terjed ki a közéleti vitában részt nem vevő személyekre vonatkozó, valótlan tartalmú megbélyegzésre. Az ítélőtábla rámutatott: a sajtó írhat arról például, hogy milyen szervezetek részesültek a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi támogatásaiban, de ahhoz nincs joga, hogy a szervezetekben dolgozó, közéleti vitákban részt nem vevő felperesek nevét közölje, és róluk teljesen valótlan összefüggéseket közöljön” - írja a TASZ.

A Figyelő máskor is szívesen listáz, 2018-ban a Magyar Tudományos Akadémia túl liberálisnak tartott kutatóit is összegyűjtötték.