Nagyon aggódnak a koronavírusos beteget védőfelszerelés nélkül ápoló kórházi dolgozók

Egészségügy
2020 március 12., 20:20

A kormány csütörtöki koronosavírusról szóló sajtótájékoztatóján beszámoltak egy betegről, akiről reggel derült ki, hogy koronavírussal fertőzött, és korábban a János Kórházban kezelték. A sajtótájékoztatót tartó illetékesek nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a János Kórház dolgozói megfelelő védőfelszerelést kaptak-e, illetve hogy tesztelték-e őket.  "Még most is folyik a kontaktkutatás" - csupán ennyit mondott az RTL kérdésére Müller Cecília tisztifőorvos.

Sikerült beszélnünk a beteggel kapcsolatba került dolgozókkal a János Kórházból, és tőlük választ kaptunk ezekre a kérdésekre. 

A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre, vagyis folyamatosan kapcsolatban vannak más betegekkel is. A kórházi osztályon ma fél napig úgy folyt a betegfelvétel, hogy már tudni lehetett, hogy egy ott ápolt személy koronavírusos volt.A kórház dolgozói elmondták, hogy a beteg szombat este jelentkezett a kormány által működtetett zöld számon, mert napok óta lázas volt már. A tünetei alapján egy koronavírus-gyanús esetekre rendszeresített mentőt küldtek, és bevitték a Szent László kórház koronacentrumába. Ott hosszabb időt töltött egy váróban iráni állampolgárságú betegekkel. Arra jutottak a protokoll alapján, hogy valószínűleg nem koronavírusos, mert nem járt külföldön, és nem volt kapcsolatban gyaníthatóan vírusos személyekkel. Tesztet nem végeztek el rajta. Még az éjszaka a lakhelye szerint területileg illetékes János Kórházba küldték.

Ott külön szobába helyezték el ugyan, de semmilyen speciális, a koronavírus terjedését megakadályozó eszköz, felszerelés alkalmazására nem volt mód. Ilyenekkel a kórház ugyanis nem rendelkezik. A beteget szombat éjszakától csütörtök reggelig ápolták megfelelő maszkok és védőruházat nélkül a kórház dolgozói.

Kedden a Jánosban megállapították, hogy a betegnek a magas láza mellett tüdőgyulladása is van. A Szent László Kórház szerdán eljuttatott egy darab tesztet a Jánosba. A teszt elvégzéshez szükséges mintát már védőfelszerelésben vehette le a betegtől a nővér, de ez volt az egyetlen alkalom szombat éjjeltől kezdve, hogy komoly védőfelszerelésben közelíthettek a kórház dolgozói a beteghez. 

Csütörtök reggelre a teszt alapján kiderült, hogy a beteg koronavírusos. Hamarosan visszaszállították a Szent László Kórházba.

A János Kórház érintett, 14-es épületében, (III-as belgyógyászati- és kardiológiai osztály) délután fél háromig zavartalanul zajlott a betegfelvétel, az emberek továbbra is ki-be jártak. Akkor zárlatot rendeltek el.

A beteggel szombat éjjeltől csütörtök reggelig kapcsolatba került mintegy 10-15 ápoló és orvos semmilyen hivatalos értesítést nem kapott azóta, sem a saját intézményüktől, sem más hatóságoktól, szervezetektől. Nem vizsgálták hivatalosan, hogy kik kerültek kapcsolatba a beteggel. Az ápolókon és az orvosokon kívül takarítók, röntgenesek, ételszállítók, az épületben gyakorlaton lévő ápoló-tanulók is jártak az osztályon, ők is járhattak a beteg közelében. Őket sem értesítette senki semmiről.

A beteggel kapcsolatba került kórházi dolgozókat nem tesztelték, az igényüket a kórház vezetői azzal hárították el, hogy nem valószínű, hogy 15 percig vagy ennél tovább voltak a közelében, és ezért nem kaphat az intézmény további teszteket.

Ugyanakkor a csütörtök délutáni műszakot vivő kórházi dolgozókat este nem engedték haza, hanem egyelőre az épületben kell maradniuk, bár nem tudják, hogy meddig. A többi, a beteggel szintén kapcsolatba lépett dolgozót viszont rendes beosztás szerint továbbra is várják dolgozni, van akit már péntek reggelre, van akit csak szombatra. Ők azonban a legutóbbi fejlemények alapján már nem lehetnek biztosak abban, hogy ha egyszer visszamennek, akkor haza is mehetnek majd. Azt az igényüket, hogy házikaranténban otthon maradjanak, határozottan visszautasították.

A dolgozók elkeseredettek, és értetlenül állnak a helyzet előtt. 

Kerestük a kórházat és a vírussal kapcsolatos tájékoztatásban illetékes belügyminisztériumi csoportot, amint megkapjuk, közzétesszük a válaszaikat.