Az Iszlám Állam nem javasolja az egészséges dzsihadistáknak a koronavírussal érintett területekre utazást

Terrorizmus
2020 március 14., 12:58

Az Iszlám Állam tájékoztató újságja, az al-Naba legutóbbi számában összeszedte a terrorszervezet tanácsait a koronavírus-járvány idejére. A lap azt tanácsolja az ISIS követőinek, hogy mossanak gyakran és alaposan kezet, valamint takarják el az arcukat köhögéskor, tüsszentéskor és ásításkor. Itt idézték a Koránt is, melynek szövege szerint Mohamed próféta is így járt el.

A terrorszervezet ezen kívül azt is tanácsolja, hogy egészséges követői ne utazzanak koronavírussal fertőzött területre, a fertőzöttek viszont ne hagyják el a fertőzött területeket. Ez lényegében karanténok kijelölését is jelentheti.

A ISIS újságja szerint egyébként a vírus Allahtól jött, és azokat sújtja, akiket Allah sújtani akar, éppen ezért, az igazi hívőknek nincs mitől tartaniuk, hiszen számukra a vírus nem gyötrelem, hanem kegyelem.

Az Iszlám Állam egyébként már csak árnyéka 5-6 évvel ezelőtti önmagának, mikor még Irak és Szíria jelentős területeit ellenőrizte, ma sokkal kevesebb követője van a terrorszervezetnek a Közel-Keleten és Afrikában, és hiába jeleskednek szóróanyagok szintjén a személyi higiénia terjesztésében, a rossz infrastruktúra és a háború az utóbbi években a fertőző betegségek jelentős előretörését hozta el az ISIS által ellenőrzött területeken. (Middle East Eye)