Hatalmas tömegsírokat ástak az iráni Kom város mellett

Egészségügy
2020 március 14., 16:29

Irán a világ harmadik legfertőzöttebb országa, a hivatalos statisztikák szerint 12 729 betegnél azonosították a SARS-Cov-2 vírust, mint kórokozót, a halottak száma pedig 611. 

Az iráni koronavírusos halálesetek száma:

<iframe style="width:100%"; width="760" height="380" src="https://coronavirus.app/chart/vkkXVaqUswO5JsMZx0mX/dead?embed=true" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Sokan kételkednek azonban az iráni adatok hitelességében. Miután sorra betegedtek meg az Iszlám Köztársaság politikai elitjének tagjai, illetve a külföldön élő irániak körében is gyanúsan magas volt a fertőzöttség (például Magyarországon is iráni egyetemisták körében észlelték először a betegséget), járványügyi és nemzetbiztonsági szakértők illetve statisztikai elemzők azt a következtetést vonták le, hogy az Iszlám Köztársaságban sokkal kiterjedtebb a járvány, mint a hivatalos számok mutatják.

Teheráni utcakép március 14-én.Az Atlantic amerikai hírmagazin többféle módszerrel is megkísérelte megbecsülni az iráni járvány valós méretét, és dermesztő eredményeket kapott: elképzelhető, hogy akár 8 milió fertőzöttje lehet a koronavírusnak az országban, de hogy a félmilliót eléri vírushordozók száma, az szinte biztos. (Összehasonlításként: a hivatalos adatok szerint 150 000 fertőzött van az egész világon.)

Az utóbbi napokban újabb nyugtalanító felfedezés erősítette meg azokat, akik az iráni adatok kozmetikázottsága mellett érvelnek: műholdfelvételeken hatalmas tömegsírokat azonosítottak a síita szent város, Kom közelében. 

link Forrás

A város temetőjéről a járvány kitörése előtt és után készült műholdas felvételeket hasonlították össze, így fedezték fel, hogy február végén két hatalmas, csaknem száz méter hosszú gödröt ástak ki a temető szélén.

A Maxar űrtechnológiai cég által készített fotókat először a New York Times közölte, majd a Washington Post írt nagy riportot a drámai iráni helyzetről. Ebben közzétett egy Facebookon talált, Komban készült videót: a felvételen egy koporsót visznek a nemrég kiásott sírok felé, a videó készítője pedig azt magyarázza fárszi nyelven, hogy ez a temető koronavírusos áldozatoknak fenntartott része, és hogy idáig nyolcvan halottat temettek ide, miközben hivatalosan csak 34 sírhelyet adnak meg a területen:

link Forrás

A Post cikke közöl egy másik videót is, amely szintén Komban készült, ugyanennek a temetőnek a halottasházában, ahol tucatjával fekszenek a temetésre váró, letakart holttestek.

Tragikomikus epizód volt – még február végén – az egész történetben, amikor egy iráni ellenzéki politikus hazudozással vádolta a szakminisztériumot, azt állítva, hogy csak Kom városában (amely mindössze a hetedik legnépesebb város az országban, 1,2 millió lakossal) február 24-ig több mint ötvenen haltak meg a fertőzésben, miközben a minisztérium az egész országban mindössze 12 esetet vallott be. Iradzs Harirsi egészségügyi miniszterhelyettes sajtótájékoztatón kategorikusan cáfolta a vádakat. A cáfolat nem sikerült túl meggyőzőre: Harirsi végigköhögte a sajtóeseményt, izzadt, homlokát törölgette. Másnap bejelentették: ő is koronafertőzött.

photo_camera Iradzs Harirsi egészségügyi miniszterhelyettes a sajtótájékoztatón, már fertőzötten. Fotó: -/MTI/MTVA

Politikai elemzők szerint az iráni diktatúra elkeseredetten próbálja eltitkolni a járvány valódi méreteit, illetve azt, hogy katasztrofális hibákat követett el a felkészülésben és a járvány kezelésében. Az utóbbi hónapokban ugyanis veszélyes mértékűvé vált az elégedetlenség az országban: előbb a gazdasági nehézségek miatt kezdődtek mozgolódások a rezsimmel szemben, majd az ukrán utasszállító lelövése és az az követő hazudozás váltott ki véres tiltakozásokat. (Washington Post, New York Times, Guardian, AP News, Vice News)