Oroszok megbízásából működtetett trollhálózatot kapcsoltak le Nyugat-Afrikában

49 Facebook-, 85 Instagram- és 71 Twitter-fiókot kapcsolt le Ghánában és Nigériában a Facebook és a Twitter összehangolt vizsgálata, melyben kiderült, hogy ghánai és nigériai állampolgárok oroszok megbízásából működtettek az amerikai internetezőket célzó trollhálózatot a két nyugat-afrikai országban. A nyomozás szerint a profilokat kezelő afrikaiak egy része tudatosan működött együtt az oroszokkal annak érdekében, hogy az interneten szítsák az amerikai társadalomban meglévő ellentéteket, másik részük viszont nem tudta, hogy az oroszok állnak a háttérben, és hogy a hálózat ártó szándékkal jött létre.

A hálózat a Facebook szerint azért volt ennyire kicsi, mert még a követőgyűjtés fázisában voltak, idejében csaptak le rájuk. Ez egyébként az első eset, hogy oroszok megbízásából működtetett trollhálózatot lepleztek le Afrikában. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér