Több milliárd dolláros segélycsomagról döntött az amerikai Kongresszus

Az amerikai képviselőház több milliárd dolláros koronavírus-segélycsomagot fogadott el szombaton, amelynek célja, hogy mérsékelje a járvány gazdasági hatásait.

A törvénycsomag mellett 363-an, ellene negyvenen szavaztak a demokrata többségű képviselőházban. A jogszabályok azután lépnek életbe, hogy a republikánus többségű szenátus is elfogadta, Donald Trump amerikai elnök pedig aláírta őket.

Közgazdászok szerint a járvány, amelyben eddig világszerte hivatalosan 138 ezer ember fertőződött meg és több mint ötezer halálát okozta, recesszióba döntheti az amerikai gazdaságot.

A 110 oldalas törvénycsomag Nancy Pelosi házelnök és Steven Mnuchin pénzügyminiszter egyezkedésének eredménye. Az intézkedések között szerepel a koronavírus-tesztek ingyenes elérhetővé tétele, ételutalványok 34 millió alacsony jövedelmű lakosnak, valamint két hét fizetett betegszabadság a vírus által érintett embereknek. A cégek adókedvezményt kapnak a kiadások fedezésére. A dolgozóknak egyúttal lehetőséget adnak arra, hogy három hónap fizetés nélküli szabadságot vegyenek ki, ha karanténba kerülnének vagy beteg hozzátartozóikat kellene ápolniuk.

Az intézkedések azt célozzák, hogy a legsérülékenyebb csoportok - idősek, munkanélküliek, családosok - képesek legyenek megküzdeni az előttük álló kihívásokkal.

Pelosi elmondta, hogy a képviselőház a jövő héten megkezdi egy újabb csomag kidolgozását a legsúlyosabban érintett iparágak és a gazdaság támogatására. Kevin McCarthy republikánus törvényhozó úgy véli, abban szerepelhet Trump felvetése, a munkabért terhelő adók csökkentése is.

Eközben az amerikai hadsereg közölte, hogy néhány kivétellel felfüggeszti a védelmi minisztériumnak dolgozó katonák, civil tisztségviselők és családtagjaik belföldi utazásait. Az intézkedés hétfőtől május 11-éig van érvényben. Korábban hasonló korlátozásokat rendeltek el a külföldi utakra a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az amerikai hadseregből keddi információk szerint mindössze négyen fertőződtek meg a kórokozóval. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér