A szakképzésben is átállnak a digitális oktatásra

oktatás
2020 március 16., 12:13

Hétfőn digitális oktatás kezdődött a szakképzésben is, a diákoknak online próbálják átadni a közismereti és a szakmai elméleti tananyagot. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint akiknek nincs otthon internetük vagy számítógépük, azoknak

a szakképzési centrum biztosítja a feltételeket, de legfeljebb öt fős csoportokban.A szakmai gyakorlati oktatást – a szakma jellegétől és a szükséges eszközöktől függően – lehetőség szerint szintén digitális munkarendben, vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladat előírásával kell teljesíteni, írják. 

Elhalasztják a szintvizsgákat, így a diákok enélkül is köthetnek tanulószerződést. Duális képzések esetében, amennyiben bármelyik fél úgy ítéli meg, hogy a gyakorlati oktatás nem megoldható, a szakképző intézmény és a gyakorlati képzőhely közösen dönt a digitális munkarendben történő megszervezéséről vagy a gyakorlati oktatás halasztásáról.

A szakképzési centrumok vezetőinek szerdáig kell megtervezniük a digitális munkarendet. 

Hétfőtől a teljes oktatási rendszer átállt a távoktatásra a koronavírus-járvány miatt, de kiscsoportos felügyeletet biztosítanak azok számára, akikkel a szüleik nem tudnak otthon maradni.