Az Amazon betiltotta a Mein Kampf legtöbb kiadásának árusítását

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi oldala, az Amazon betiltotta Adolf Hitler könyvének, a Mein Kampfnak szinte legtöbb kiadását. Ezért a lépésért régóta lobbiztak különféle szervezetek, köztük a holokauszt túlélőit képviselő alapítványok, írja a Guardian.  

Az Amazon oldalán keresztül árusító könyvkereskedők a napokban kaptak értesítést, hogy a jövőben nem tarthatnak számos olyan könyvet, melynek szerzője náci volt. Az Amazon kitiltott olyan 'gyerekkönyveket' is, melyek a gyerekek körében népszerűsítették az antiszemita nézeteket. 

A Mein Kampf egy 1938-ban kiadott példányaFotó: Franz-Peter Tschauner/dpa

A brit lap által látott levélben a használt Mein Kampfokat értékesítő felhasználó értesítést kapott arról, hogy ezt többet nem teheti. A tiltás érinti a nagynevű mainstream kiadók által megjelentetett verziókra is vonatkozik. 

Nagyobb zsidó szervezetek régóta kérték, hogy Hitler műve tűnjön el az Amazon kínálatából, de Jeff Bezos vállalata eddig egyrészt a szólásszabadság védelmével, másrészt pedig azzal védekezett, hogy a kérdéssel foglalkozó diákoknak hozzáférést kell biztosítani a szöveghez, hiszen csak így ismerhetik meg Hitler gondolkodását. Az interneten amúgy számos helyről elérhető a Mein Kampf szövege különféle minőségű verziókban. Az Amazon egyben most törölte a Mein Kampf számos olcsó ekönyv verzióját is az oldaláról. 

Egy másik letiltott könyv a Mérgező Gomba című "gyerekkönyv" volt, amit a később háborús bűnökért elítélt, egykor a náci Der Strümer című lapot szerkesztő Julius Streicher készített, és melyben ártalmas és veszélyes állatokat hasonlított a zsidókhoz. Egészen idáig ezt is meg lehetett vásárolni az Amazonról 7,6 euróért. 

Az Amazonon így is elérhető maradt a Mein Kampf több olyan kritikai kiadása, melyeket szerkesztői alapos kiegészítésekkel adtak ki. Ilyen például az a német nyelvű kritikai kiadás, amely 70 év utáni első hivatalos megjelenése volt a szövegnek 2016-ban, és ami bestseller is lett

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó