A koronavírusos marokkói külügyminiszter szinte minden magyar kontaktját tesztelték már, csak a szentendrei polgármestert és kollégáit nem

járvány
2020 március 17., 19:23

42 koronavírus tesztet végzett el a Nemzeti Népegészségügyi Központ azokon a magyarokon, akik majdnem egy hete találkoztak az azóta koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált marokkói külügyminiszterrel.

Mindegyik teszt negatív lett - erről Müller Cecília tisztifőorvos tájékoztatott még az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az RTL híradó viszont most összeszedte, milyen kontaktokról van szó pontosan.

A teszteltek közül négyen a nagykanizsai Hidrofilt Kft. dolgozói, akik gyárlátogatása során találkoztak a marokkói miniszterrel, a többiek pedig mind a belügyminisztérium, a külügyminisztérium, és az innovációs és technológiai minisztérium munkatársai.

Abdelkader Amara külügyminiszter azonban Szentendrére is elutazott magyarországi látogatásakor. Ennek nyomán a szentendrei önkormányzat 11 dolgozója, köztük Fülöp Zsolt, a város független polgármestere most is karanténban van.


Egyelőre egyikükön sem végezték el a vírustesztet.

A képek alapján a marokkói külügyminiszter Siófokon is járt, ott viszont az önkormányzat nem is tudott a delegáció látogatásáról, így hivatalosan nem találkozott senkivel.

Pintér Sándor vírustesztjéről már korábban kiderült, hogy negatív lett.

Az ügy kapcsán tettük fel azt a kérdést a kormány sajtótájékoztatóján Kovács Zoltánnak, hogy ha az egységes protokoll alapján tünet és kapcsolat egyszerre kell ahhoz, hogy valakit teszteljenek, és a kormány tájékoztatása szerint minden állampolgárra ez vonatkozik, akkor hogyan tesztelhették Pintért még tünetmenetesen. Azt a választ kaptuk, hogy „ne akarjunk okosabbak lenni, mint a járványügyi szakemberek”.