Muszlim hívők lezárt szentélyekbe törtek be Iránban, hogy imádkozhassanak

A koronavírus terjedése miatt a világon egyre több államban tiltják meg vagy korlátozzák a vallási rendezvények, misék, istentiszteletek megtartását. Így tettek Iránban, a világ egyik legzordabb muszlim vallási diktatúrájában is, azonban sok hívő nem fogadta jól a mecsetek és szentélyek lezárását.

Hétfőn éjjel a rendőrségnek kellett kizavarnia a hívőket a masadi Reza imám és a komi Fatima Maszume szentélyekből, miután a szentélyek bezárása ellen tüntető tömeg betört a szent helyekre.

Tüntetők a komi szentély előttFotó: MEHDI MARIZAD/AFP

Az iráni járványügyi hatóságok napok óta javasolták a kormánynak a szentélyek lezárását, itt a zarándokok ugyanis ereklyéket érintenek és csókolnak meg a nap 24 órájában, ezért a helyszínek különösen előnyösek a koronavírus terjedéséhez. A rendőrségi tömegoszlatás után Irán muszlim vezetői is türelemre intették a hívőket. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér