Az Európai Bizottság elnöke elismerte, hogy alábecsülték a koronavírust

Egészségügy
2020 március 18., 05:43

Ursula von der Leyen a Bildnek adott videóinterjújában elismerte, hogy a politika rosszul ítélte meg, mekkora veszélyt jelent a koronavírus. „Azt hiszem, kezdetben mindannyian, akik nem vagyunk szakértők, alábecsültük a koronavírust, amikor még Kínában koncentrálódott” jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Ursula Von der Leyen
photo_camera Ursula Von der Leyen Fotó: Aris Oikonomou/AFP

A korlátozó intézkedésekről azt mondta, hogy ezek két vagy három héttel ezelőtt még drasztikusnak hangzottak volna, de megértettük, hogy most szükség van erre. A határok lezárásáról elmondta, hogy ez a tagállamok döntése, de tiszteletben kell tartani, ez nem olyan dolog, amit felülről el lehetne rendelni. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az európai belső piacon belül az áruk szabad áramlása folytatódjon.

Az Európai Unió állam- és kormányfői kedden támogatták az Európai Bizottság javaslatát az EU határainak lezárásáról és az EU-n kívüli állampolgárok beutazási tilalmáról. Az intézkedés lényege, hogy a következő 30 napban nem léphetnek be az EU-ba azok, akik akik nem az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség vagy az Egyesült Királyság állampolgárai. (Süddeutsche Zeitung)