Szabadesésre váltott a kőolaj ára

gazdaság
2020 március 18., 19:30

Szabadesésre váltott, és az évezred eleji mélypontokra zuhant a kőolaj világpiaci ára a legközelebbi határidős jegyzésekben szerdán, miután a Goldman Sachs amerikai befektetési nagybank arra figyelmeztetett, hogy az új koronavírus által okozott világjárvány soha nem látott mértékben csökkentheti az olajkeresletet.

A Goldman Sachs elemzőinek előrejelzése szerint március végéig napi 8-9 millió hordóval csökkenhet a globális kereslet, az egész évet tekintve pedig elérheti a napi 1,1 millió hordót a visszaesés mértéke.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent szerdán eddigi napi mélypontján 14,62 százalékos mínuszban, 24,53 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 24,85 százalékos veszteségben, 20,54 dolláron állt. A Brent ára 2003 májusa, a WTI-é pedig 2002 februárja óta nem volt ilyen alacsony.

Közép-európai idő szerint 19:30 körül a legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 11,42 százalékos mínuszban, 25,45 dolláron, a WTI pedig 22,10 százalékos veszteségben, 21,29 dolláron forgott.

A Goldman szakértői arra számítanak, hogy a Brent hordónkénti ára 20 dollárra csökkenhet a második negyedévben. Más elemzők még a 10 dolláros árat is elképzelhetőnek tartják, ami legutóbb 1998-ban fordult elő.

Az olajpiacon rekordméretű túlkínálat alakulhat ki áprilisban, mert a járvány visszavetette a keresletet, a nagy exportőrök viszont kitermelésük növelésére készülnek. Olyan globális fölösleg keletkezhet, hogy elemzők szerint pár hónap alatt megtelhetnek a tározók és az ipar széles körben leállásokra kényszerülhet. A nyersolaj már így is javarészt a szárazföldi és tengeri raktárakba kerül az utazási korlátozások és a gazdasági aktivitás csökkenése miatt.

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport elemzői úgy becsülik, hogy a februártól májusig tartó időszakban havi bontásban napi 4 millió és 10 millió között, azaz a globális kereslet 4-10 százaléka között lehet a túlkínálat mértéke.

A Standard Chartered Bank brit nagybank még borúlátóbb, a második negyedévben napi 12,9 millió hordós túlkínálatot (ez a globális kereslet 13 százaléka), az év végére pedig 2,1 milliárd hordót meghaladó többletet vár.

A Goldman Sachs számításai szerint több mint 1 milliárd hordóra rúgnak az olajtárolók kihasználatlan kapacitásai, de a túlkínálat ennél várhatóan kisebb lesz. Ezzel együtt zavarok keletkezhetnek a logisztikai kapacitásokban, ideértve tankerhajókat, az olajvezetékeket, a terminálokat és a feldolgozó egységeket.

Az olajárak erős nyomás alá kerültek kínálati oldalról, miután a nagy olajexportáló országokat tömörítő OPEC+ csoport Oroszország ellenkezése miatt nemhogy megegyezett volna a kitermelés még erősebb visszafogásáról, hanem még a jelenleg érvényes megállapodás márciusban lejáró hatályát sem hosszabbította meg március elején. Szaúd-Arábia megtorlásul árháborút indított Oroszország ellen, bejelentve, hogy áprilistól napi 12 millió hordó fölé növeli kitermelését és hordónként 6-8 dollárral csökkenti minden olajtermékének árát. (MTI)