Szijjártó: Hosszú hónapokig tartó nemzetközi közlekedési korlátozásokkal kell számolnunk

közlekedés
2020 március 19., 17:35

Létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport a Külügyminisztériumban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki délután videokonferencián egyeztetett az olasz, a horvát, a szlovén és az osztrák kollégájával.

Szijjártó azt mondta, az olasz külügyminiszter „riasztó számadatokról” tájékoztatta: Olaszországban a fertőzöttek száma meghaladta a 28 ezret, ráadásul nagyon gyorsan változik, romlik a helyzet, ezért azt a tanácsot adta, hogy „semmiképpen se értékeljük alul a vírust és az általa jelentett veszélyeket”.

Szijjártó Péter azt mondta, mivel ez egy hosszútávon megmaradó kihívás lesz, még egyszer arra kér mindenkit, hogy aki külföldön van és szeretne hazajönni, tegye meg minél előbb vagy jelezze minél előbb, hogy segítségre van szüksége:

„Nem érdemes arra spekulálni, hogy majd egy-két hét múlva hazajönnek, mert hosszú hónapokig tartó nemzetközi közlekedési korlátozásokkal kell számolnunk.”

Azt mondta, a Külügyminisztériumban létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport, amit Sztáray Péter államtitkár vezet. Már folyamatosan egyeztetnek közép-európai körben, hogyan tudnák hazahozni a világ messzi, távoli pontjain elszórtan lévő magyar csoportokat, családokat, egyéneket.

Ausztriával, Szlovákiával, Horvátországgal, Szlovéniával és Csehországgal abban maradtak, hogy folyamatosan koordinálják az igényeket, hogyha valaki különgépet küld, akkor az arról szóló információt megosztják. „Azon leszünk, hogy minél előbb, minden hazatérni akaró magyart haza tudjunk hozni” – mondta Szijjártó Péter. (MTI)

Kiemelt videóink