Már majdnem százezer nagy-britanniai magyar kérte, hogy a Brexit után is az országban maradhasson

Februárban újabb 5500, így összesen már 94 ezer Nagy-Britanniában élő magyar kért a Brexit utáni tartós letelepedési engedélyt, írja a Portfolio a brit belügyminisztérium statisztikái alapján. Az előző havi adat inkább átlagosnak számít az elmúlt egy év adatai alapján, januárban például 9100-an kértek engedélyt, októberben pedig csaknem 18 ezren. A szabályok szerint, aki 2020 januárja előtt érkezett Nagy-Britanniába, jövő júliusig regisztrálhatja magát, és minden további nélkül az országban maradhat. 

Fotó: BEN STANSALL/AFP

A számok egyben azt is megmutatják, milyen pontatlanok a ki-/bevándorlási adatok, a brit statisztikai hivatal (ONS) ugyanis hivatalosan 88 ezer Nagy-Britanniában élő magyart tartott számon 2019 közepén. A 88 ezres számban csak azok vannak benne, akik regisztráltan élnek az országban, a budapesti brit nagykövetség szerint 200-250 ezer lehet a reális szám. (A kivándorlás megbecslésének problémáiról itt olvashat részletesebben).

Könnyen lehet, hogy a koronavírus-járvány miatt a következő időszakban csökkenni fog az engedélyt kérők száma. Egyrészt átmenetileg bezárhatnak a regisztrációs pontok, másrészt a fenyegető munkanélküliség akár hazaköltözésre is indíthatja az ott élő magyarok egy részét. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó