Már majdnem százezer nagy-britanniai magyar kérte, hogy a Brexit után is az országban maradhasson

Februárban újabb 5500, így összesen már 94 ezer Nagy-Britanniában élő magyar kért a Brexit utáni tartós letelepedési engedélyt, írja a Portfolio a brit belügyminisztérium statisztikái alapján. Az előző havi adat inkább átlagosnak számít az elmúlt egy év adatai alapján, januárban például 9100-an kértek engedélyt, októberben pedig csaknem 18 ezren. A szabályok szerint, aki 2020 januárja előtt érkezett Nagy-Britanniába, jövő júliusig regisztrálhatja magát, és minden további nélkül az országban maradhat. 

Fotó: BEN STANSALL/AFP

A számok egyben azt is megmutatják, milyen pontatlanok a ki-/bevándorlási adatok, a brit statisztikai hivatal (ONS) ugyanis hivatalosan 88 ezer Nagy-Britanniában élő magyart tartott számon 2019 közepén. A 88 ezres számban csak azok vannak benne, akik regisztráltan élnek az országban, a budapesti brit nagykövetség szerint 200-250 ezer lehet a reális szám. (A kivándorlás megbecslésének problémáiról itt olvashat részletesebben).

Könnyen lehet, hogy a koronavírus-járvány miatt a következő időszakban csökkenni fog az engedélyt kérők száma. Egyrészt átmenetileg bezárhatnak a regisztrációs pontok, másrészt a fenyegető munkanélküliség akár hazaköltözésre is indíthatja az ott élő magyarok egy részét. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó