Maruzsa szerint szóba jöhet az érettségi elhalasztása, de egyelőre mindenki fókuszáljon a felkészülésre

oktatás
2020 március 20., 05:55

Helyreigazítás (2020.03.27.):

A „Maruzsa szerint szóba jöhet az érettségi elhalasztása, de egyelőre mindenki fókuszáljon a felkészülésre” című cikkünkben azt a hamis látszatot keltettük, mintha Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára a saját álláspontjaként közölte volna, hogy a pedagógusoknak a kialakult járványügyi helyzetben több szabadideje van. A cikkünk ugyanis azt a valós tényt, hogy Maruzsa Zoltán egy interjú során azt mondta, hogy hallott már olyan álláspontot is, hogy most azzal, hogy nem kell bemenni, nem kell hazamenni, és teljesen átalakult az oktatás, ez számos kolléga esetén inkább némi szabadidőt generált, abban a hamis színben tüntette fel, mintha ez a saját álláspontja lenne.”

---

Ha a koronavírus-járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve megtartható az érettségi, mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár csütörtökön az Inforádió Aréna című műsorában. „Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások,”

„Azért nem szeretnék erről pedig most több konkrétumot mondani, mert kellő időben a kormány erre nézve meg fogja hozni a döntéseket. Egyelőre minden érettségizőnek azt tanácsolom, hogy a felkészülésre fókuszáljon. És természetesen kezelni fogjuk úgy a helyzetet, ahogyan a körülmények ezt lehetővé teszik.”

Maruzsa beszélt arról is, hogy ősszel az eredeti terveknek megfelelően hatályba fog lépni a módosított nemzeti alaptanterv. 

Szerinte a tanároknak jelenleg több a szabadidejük, így lehetőségük van elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat.

link Forrás

A járvány miatt bevezetett digitális oktatásról azt mondta, jól vizsgázik a minisztérium által fejlesztett KRÉTA-rendszer.  „Ez egyelőre nem egy reprezentatív felmérés, visszajelzés az ügyről, de azt tapasztaljuk, hogy boldogság van szerte a rendszerben. Akikkel beszélünk, akiket kérdezünk, azt mondják, hogy a kollégák felzárkóztak a feladathoz.”- mondta. „Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni.” 

Hétfőn ebben a cikkben írtunk arról, hogyan készülnek a tanárok az internetes tanításra, ami rengeteg önkéntest is aktivizált