Varga Mihály: „Ez az év nagyjából elment”

gazdaság
2020 március 20., 04:22

Interjút adott csütörtök este az ATV-nek Varga Mihály pénzügyminiszter, amelyben elsősorban a koronavírus-járvány magyarországi hatásairól beszélt. Varga ugyanakkor arről is beszélt, hogy még a héten érkezik Kínából hárommilliárd forint értékű maszk, lélegeztetőgép és egyéb orvosi eszköz

Varga az „ez az év nagyjából elment" kijelentéssel foglalta össze az ország idei gazdasági kilátásait. Ő a maga részéről már bármilyen kis gazdasági növekedésnek örülne. A pénzügyminiszter úgy gondolja, talán 2020 utolsó negyedévében már leszgazdasági élénkülés, de a járvány hatásai legalább egy évig el fognak húzódni. Szerint a piac most „mér bennünket”, ezért is jutott az euróárfolyam 360 forint körülig.

A pénzügyminisztérium már az idei költségvetés újratervezésén dolgozik, heteken belül várható egy háromezer milliárd forint nagyságrendű, 2021-et is érintő áttervezés, amivel reményeik szerint új források teremtődnek.

Varga szerint most 80 ezer üres álláshely van az országban, de ez hamarosan nagyon meg fog változni, és csak az a kérdés, hogy százezer vagy félmillió ember marad munka nélkül. Most még „csak” olyan ágazatokat kell megsegíteni, mitn a filmipar vagy a turizmusm de hamarosan ennél komolyabb beavatkozásra lehet szükség.

Konkrét intézkedések kapcsán Varga elmondta, hogy: 

  • A bankszektornak jó éve volt, megengedhetik maguknak, hogy anhiteltörlesztési moratóriummal segítsenek.
  • Az ellenzék által bedobott családi pótlék ótlete helyett inkkább más családvédelmi intézkedésekre lehet szükség.
  • Megfontolandó a hatósági ár alkalmazása egészségügyi termékekre, hogy így akadályozzák az ügyeskedők áremeléseit.
  • Csökkenteni kellene a közbeszerzési bürokráciát, mert így olyan lassú az ügymenet, hogy addig a járvány elmúlik.