A WHO főigazgatója szerint egyre gyorsul a járvány terjedése

Egészségügy
2020 március 23., 18:24

Gyorsul az új koronavírus világjárvány terjedése, de a folyamat lassítható – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz nagyon aggasztónak nevezte, hogy már több mint 300 ezer COVID-19-esetet jeleztek, és „ellentámadásra” szólította fel az országokat: minden egyes esetet teszteljenek, és helyezzék karanténba a gyanús esetekkel közelről érintkezőket. (A tesztelés fontosságáról itt írtunk.)

„A világjárvány felgyorsult. Az első 100 ezer esetig 67 nap telt el, a következő 100 ezerig már csak 11 nap. A harmadik 100 ezer új fertőzött elérése csak 4 napba telt a vírusnak” – közölte a WHO főigazgatója.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója  2020. február 24-én.
photo_camera Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma világszerte estére meghaladta a 360 ezret. A halálesetek száma 15 488, 100 462 ember pedig meggyógyult.

A koronavírus-járvány okozta válsággal összefüggő, rendkívüli tagállami intézkedéseknek ideiglenesnek és arányosnak kell lenniük – mondta Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület online sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva. A magyar parlamentben pénteken benyújtott T/9790 számú, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban közölte: az uniós bizottság szorosan nyomon követi és támogatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására kifejtett tagállami tevékenységeket, de a tagállamok vészhelyzeti intézkedésinek minden nemzetközi és európai kötelezettséggel összhangban figyelemmel kell lenniük az emberi jogokra és a sajtó szabadságára. (MTI)