Az ellenzék nemmel szavazott, még nem tud átmenni a felhatalmazási törvény

POLITIKA
2020 március 23., 15:22

137 igen, 52 nem arányában nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést, így hétfőn nem döntött a kormány által benyújtott veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatról az Országgyűlés. Ez azt jelenti, hogy ma még nem tud dönteni a parlament a kormány által benyújtott veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatról.

link Forrás

A koronavírus miatti veszélyhelyzetet a kormány március 11-én ki is hirdette, de az Alaptörvény szerint külön parlamenti felhatalmazás nélkül az erről szóló rendelet csak 15 napig maradhatna hatályban. Az igazságügyi miniszter által benyújtott törvény arról szól, hogy ezt a határidőt a koronavírus miatti „veszélyhelyzet megszűnéséig” meghosszabbítaná, és egyébként is azzal számol, hogy így az országgyűlésnek 2020-ban már össze sem kellene ülnie. Ebben az időszakban a kormány gyakorlatilag rendeletekkel irányíthat: 

egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet és más rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

Az ellenzéki pártok korábban és a szavazás előtt is jelezték: a javaslatot nem támogatják, mert aszerint a rendkívüli állapotnak nem lenne időbeli korlátja. A hétfői ülés előtti egyeztetésen is bemutattak olyan javaslatot, amit készek támogatni, de a kormány nem volt hajlandó engedményeket tenni a szavazatokért cserébe.

A koronavírus miatt március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet a héten jár le. A kormánytöbbség addig az ellenzék nélkül is megszavazhatja a hosszabbítást.