Lengyel kommentelők tartják izgalomban az orosz sajtót

külföld
2020 március 23., 20:16

Néhány napja megjelent egy cikk a Gazeta Wyborcza című lengyel lapban arról, hogy a koronavírus miatt életbe léptetett határzár igencsak megnehezítette a kalinyingrádiak életét. 

Kalinyingrád Oroszországhoz tartozik, de nincs szárazföldi összeköttetése Oroszországgal, hanem Litvánia és Lengyelország közé ékelt terület. Az ott élő orosz állampolgárok bevásárlásaik jelentős részét szokták intézni Litvániában vagy Lengyelországban, de erre most nincs lehetőségük. Ezzel a helyzettel foglalkozott a cikk.

A cikk alatt megjelent néhány olvasói komment, ahol arról ábrándoztak vagy viccelődtek egyesek, hogy most kéne elfoglalni Kalinyingrádot az oroszoktól, amíg mindenki a vírusra figyel. 

Katonai emlékmű avatása Kalinyigrádban, 2016-ban.
photo_camera Katonai emlékmű avatása Kalinyigrádban, 2016-ban. Fotó: Igor Zarembo

Az orosz sajtóban azóta számos cikk foglalkozik a kommentekkel, mintha azok rendkívül komoly fenyegetések volnának. Az orosz védelmi minisztérium egyik szakértője például azt nyilatkozta, hogy "a lengyelek előbb foglalják el a Holdat, mint Kalanyingrádot". Politikusok is megszólaltak, és volt köztük, aki a NATO ármánykodását vélte felfedezni, mások viszont Lengyelország megsemmisítését helyezték kilátásba egy Kalinyingrádot érő támadás esetén. (Window_on_Eurasia