Tajvani karantén: Lemerült a telefonom, 50 perc múlva kopogtak a rendőrök

külföld
2020 március 23., 15:15

Tajvan az egyetlen ország jelenleg a világon, amely a karanténban lévő polgárait folyamatosan megfigyeli. A mostani koronavírus idején élesített rendszer a lakosság mobiltelefonjainak adatai alapján működik.

A karanténban lévők telefonjait folyamatosan figyelik, és a cellainformációk alapján a rendőrség pontosan tudja, hogy ki hagyta el a lakását. Aki pedig kikapcsolja a készülékét, azt azonnal keresni kezdik.

Egy amerikai állampolgárságú, de Tajvanon tartózkodó, médiaszakos egyetemista arról számolt be a Twitteren, hogy 22-én reggel 7:30-kor lemerült a mobilja. 8:20-kor már a rendőrök kopogtattak az ajtaján, hogy ellenőrizzék, hogy mi van vele. Addigra már négy különböző hatóság próbálta telefonon elérni.  

A rendszer működtetéséhez az is kell, hogy nagyon szigorúan büntessék a telefonjuk nélkül utcára merészkedőket. (Élelemért, gyógyszertárba ott is ki lehet lépni.) 

Hasonló megfigyelést a nyugati világban nem folytathat az állam, a legtöbb demokráciában a rendőrök nem figyelhetik a teljes lakosság mozgását.