Az amerikaiak is elhalasztanák az olimpiát

sport
2020 március 24., 09:02

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is csatlakozott azokhoz a szervezetekhez, amelyek a koronavírus-járványban a halasztást tartják a legjobb megoldásnak a tokiói nyári olimpia esetében.

A szervezet a hétvégén több mind 4000 sportolónak küldött ki egy kérdőívet arról, hogyan érinti a koronavírus a felkészülésüket, és 1780 választ kaptak. Az USOPC a sportolóitól kapott visszajelzések alapján hétfői közleményében jelezte: a széleskörű válaszok alapján a legfontosabb következtetés az, hogy a kiírt időpontban, azaz július 24. és augusztus 9. között nem lehet megtartani a játékokat. 

Egyrészt óriási zavarok vannak a versenyrendszerben, az edzéslehetőségek és a doppingellenőrzés terén, de ha még enyhíteni is lehetne ezeken a gondokon, akkor is halasztani kellene az olimpiát a jelenlegi helyzetben.Az Egyesült Államok nem csak a legeredményesebbnek számít a modern olimpiák történetében, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bevételeinek több mint felét is biztosítja a televíziós jogdíjak és szponzorok révén.

Kedden az Új-Zélandi Olimpiai Bizottság is jelezte, támogatják a halasztást, a sportolói nem tudnak a megfelelő módon készülni a játékokra.

Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint egyre valószínűbb a tokiói olimpia halasztása. „Nem az olimpiának kell prioritásnak lennie, hanem az egészségnek. A sportvilág hozzájárul a nemzetközi szolidaritáshoz”- fogalmazott Estanguet.

Az elmúlt napokban egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Kanada volt az első ország, amely azt is közölte vasárnap, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, akkor bojkottálja az eseményt. Richard Pound kanadai NOB-tag azt mondta, hogy a NOB elvileg már eldöntötte a halasztást, de a következő négy hétben dolgozza ki - a japán kormánnyal és szervezőkkel, valamint a sportágak nemzetközi szövetségeivel közösen -, hogy mi lenne a legoptimálisabb új időpont.

Ugyanakkor a hétvégén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke még azt mondta, hogy nem lenne tisztességes elhalasztani az olimpiát. (APNews/MTI)