Keményen spórolnak a maszkokkal a koronavírus-járvány frontvonalából kimaradó kórházakban

Egészségügy
2020 március 24., 18:36

Hiába érkezett hétfő óta két repülőszállítmány is Kínából tele egészségügyi védőfelszereléssel, köztük sebészi és speciális (FFP2-3) maszkokkal, azokban az intézményekben, amiket nem alakítottak koronavírusos fertőzötteket ellátó hellyé a hatóságok, továbbra is keményen spórolnak ezekkel az eszközökkel.

Erről tanúskodik egy a 444-hez is eljutott körlevél, amiben az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Polgár Csaba főorvos tájékoztatja az intézet dolgozóit a védőmaszkok helyes használatáról.

Az intézet vezetése szigorú szabályokhoz köti mind az FFP2-es és FFP3-as típusú maszkok, mind a sebészi maszkok használatát.

Ambuláns ellátásban, vagy a fekvőbeteg osztályokon például

alapesetben nem hordhat folyamatosan maszkot sem orvos, sem beteg.

Sebészi maszkot csak az a beteg viselhet, akinek mellkasi tünete van, illetve COVID fertőzésre gyanús - fogalmaz a körlevél. Az egészségügyi dolgozók pedig csak akkor viseljenek maszkot, amikor mellkasi tünetes (köhögés, köpetürítés) beteget látnak el, vagy olyan beavatkozást végeznek, ahol váladékkal érintkezhetnek. Koronavírus-fertőzés gyanús esetben szükséges számukra FFP2-3 maszk viselése.

Az intézet műtőiben is szigorú maszkgazdálkodás működik.

A műtétekkor használt sebészi maszkok elzártan tartott készletéhez csak a főműtősnőnek és helyettesének van hozzáférése. Ők osztják ki minden reggel a maszkokat, amiket a dolgozóknak két műtét között tilos „ledobniuk”, és cserélni is csak akkor lehet, ha szennyezett, szakadt a maszk.

Az ügyeletben elhasznált maszkokkal is tételesen el kell számolni, az intézmény területéről maszkokat kivinni pedig szigorúan tilos.

A főigazgatói utasítás kétféleképpen indokolja a korlátozásokat:

  1.  Szakértői ajánlások csak akkor javasolják a maszk viselését, ha valakinek a járvány idején mellkasi tünete van, vagy ha az egészségügyi dolgozó mellkasi tünetes beteget, koronavírus gyanús vagy fertőzött beteget lát el.
  2. Az ezen kívüli használat „fölöslegesen csökkenti a készleteket”, amikre nagy szükség lesz, ha rosszabbodik a járvány.

A legutolsó hivatalos számok szerint

  • 1,5 millió sebészi maszk, és
  • 129 ezer speciális (FFP2-3) maszk

van készleten Magyarországon, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be hétfőn. De az említett két kínai szállítmány tartalmazott még 82 ezer + 3 millió "orvosi maszkot”. Igaz, ezekről nem tudni, mennyi belőlük a vírus ellen gyengébb védelmet biztosító sebészi, és mennyi a speciális maszk.