Meghalt Omara, az egyik legismertebb magyar roma képzőművész

75 éves korában elhunyt Oláh Mara Omara, nemzetközileg is ismert kortárs magyar roma képzőművész - írja a Roma Sajtóközpont.

Omara 43 éves korában, súlyos betegségből felépülve, több évtizedes boldogtalan házasságból kilépve kezdett festeni, 1991-től állítják ki műveit hazai és külföldi kiállítóhelyeken. Van festménye, amelyik már a velencei biennálét is megjárta.

Képeit a naiv festészethez szokás sorolni. Gyakori témájuk a művész saját élete, a cigány közösségek története, a kirekesztés, a megaláztatás, a kilakoltatás, és a nők helyzete.

„Omara nem mások, hanem kizárólag a saját nevében beszél, de a néző mégis tisztában van azzal, hogy kijelentéseinek címzettje az egész társadalom” – fogalmaz a művésznő képeiből néhányat megvásárló Ludwig Múzeum honlapja.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó