Menő séfek főznek jótékonyságból az Uzsoki, a Szent Imre és a László kórház frontharcosainak

ÉLET
2020 március 24., 16:48
photo_camera Takács Lajos kavar.

“25 kiló hagymát vágtunk fel” - mondja Bittera Dóra gasztroszakíró a Haris Park egyik konyhájának előterében. Olyan tárgyilagosan, mintha két fejről lenne szó. Odabent három ismert szakács - köztük Molnár B. Tamás gasztroguru és Takács Lajos séf éppen 90 adag gulyásszerűséget főznek az ismert hentes, Károly József által felajánlott 10 kiló marhalábszárból és 25 kiló krumpliból. Mivel kifinomult séfekről van szó, egy kis csavart még ebben a fogásban is elrejtettek:

“50 kiló varjúcsontból készült az alaplé” - magyarázza Molnár B.

Egy pillanatra úgy érzem magam, mintha egy cigány népmesébe csöppentem volna, aztán kiderül, hogy nem varjú- hanem wagyu-csontból, vagyis a híres japán származású húsmarhafajta szilárd vázából készült az alaplé, ezt pedig a fajta hazai meghonosítója, Zichy Mihály ajánlotta fel.

A szereplők azért gyűltek össze a Marczibányi téren, mert a Bittera és Molnár B. által alapított Magyar Gasztronómiai Egyesület akciót indított a kórházakban a járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozók megsegítésére. 

Saját indoklásuk szerint azért, hogy “legalább gesztus szintjén” kifejezzék a nagyrabecsülésüket “a frontharcosoknak”

“Szeretnénk egyszerű alapanyagokból nagyon jó ételeket készíteni nekik.”- fogalmaz Molnár B. Tamás. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy három szakács heti 2-3 alkalommal összejön a Haris család által felajánlott konyhában és megfőz 40-100 adag ételt, amit utána egyszemélyes adagokban bedobozolva el is szállítanak azon három budapesti kórház valamelyikének, akikkel felvették a kapcsolatot. Ezek az Uzsoki, a Szent Imre és a László. Ezen felül a mentősöket is támogatni tervezik meleg étellel. Egy napon 1-2 helyre képesek kiszállítani a végeredményt.

A menüt egyrészt a felajánlott minőségi alapanyagok függvényében, másrészt az érintettek kikérdezése alapján, kifejezetten az ő igényeik szerint állítják össze. A “frontharcosok” pedig egyszerűen és gyorsan megehető, mikróban melegíthető, kifejezetten tápláló, húsos ételeket kértek. 

A következő körben például 25 kiló felajánlott malaccsülökből készítenek sárgaborsót csülökraguval - meséli Takács Lajos. Molnár B Tamás arról beszél, hogy a kórházi dolgozók mennyire örültek az ötletnek és milyen lelkesen fogadják az ilyen segítséget.

Az akciót magánemberek mellett a magyar gasztronómia olyan ismert figurái is támogatják, mint a cukrász Auguszt házaspár, Gerendai “Costes” Károly, a Haris házaspár, Huszár Krisztián séf, Mogyorósi Gábor vagy Vomberg Frigyes. Bár csak pár napos a dolog, jó pár aranyszalagos minősítésű és más mezőgazdasági termelő, illetve budapesti hentes és cukrász is megmozdult. Mint megtudom, a kórházi dolgozók kifejezetten hálásak voltak az ilyen réven kapott pogácsákért, mert azt gyorsan be lehet dobni.

De mindenféle segítségre szükségük van, az alapanyagoktól a szállítástól a dobozoláson át a higiéniai eszközökig és a készpénzig. Aki szívesen adakozna erre a célra, akár anyagilag, akár élőmunkával, szállítással vagy nyersanyagokkal, eszközökkel, az kattintson a Bűvös Szakács gasztroblog ezen posztjára, amiben az összes kontakt emailcím, telefonszám és számlaszám megtalálható.