Elítélték a három szélsőjobbos, oroszbarát lengyel férfit, akik felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodáját

külföld
2020 március 25., 06:42

Három év börtönre ítélte egy krakkói bíróság a 29 éves Michal Prokopowiczot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának 2018-as felgyújtási kísérlete miatt. Egyik társát, a 23 éves Tomasz Rafal Szymkowiak két év börtönre ítélték, a harmadik vádlott, a 26 éves Adrian Marglewski pedig két év felfüggesztettet kapott. Az ítélet nem jogerős.

A vádirat szerint a Zmiana nevű, szélsőjobboldali, oroszbarát párthoz közel álló  Prokopowicz bízta meg a másik két férfit az épület felgyújtásával. Ők a Falanga nevű neonáci szervezethez tartoznak, melynek tagjai oroszbarát szeparatisták oldalán harcoltak a kelet-ukrajnai háborúban.

A perben a vádlottak azt vallották, pénzt kaptak az őket felbujtó Manuel Ochsenreiter német újságírótól, aki korábban tanácsadóként dolgozott a német szélsőjobboldali AfD párt mellett, és gyakran szerepel az orosz állami sajtóban, ahol az Oroszországgal szembeni nyugati előítéletek ellen, és a kelet-ukrajnai orosz szeparatisták mellett szokott beszélni.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kiégett központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtották Ungvár belvárosában 2018. február 27-én hajnalban
photo_camera Ez a kép egy néhány héttel későbbi, február 27-i gyújtogatás után készült a KMKSZ irodájánál Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

A német újságíró ügyvédje korábban a Radio Free Europe-nak azt mondta, hogy hamisak a róla szóló állítások, és nincs tudomása arról, hogy ügyfelét bármivel megvádolták volna a lengyel hatóságok.

Az Ungvár belvárosában található magyar kulturális irodának a földszinti ablakát törték be, majd felgyújtották az épületet. A 2018. február 4-i akció komoly súrlódást okozott tavaly Kijev és Budapest között, pedig a két ország viszonya az ukrán nyelvtörvény miatt egyébként sem volt kiegyensúlyozott.

2018. február 27-én mások ismét felgyújtották az irodát. (MTI, Radio Free Europe)