Putyin tévébeszédben jelentette be, hogy elmarad a népszavazás, és szabadságra küldte az országot

egészségyügy
2020 március 25., 13:49

Sokáig úgy tűnt, Oroszország megpróbál kimaradni (vagy úgy tenni, mintha kimaradna) a világjárványból, de az elmúlt napokban megugrott a megbetegedések száma, és Putyin elnök is cselekvésre szánta el magát. Szerdán tévébeszédben jelentette be, hogy határozatlan időre elhalasztja az elnöki mandátuma meghosszabíthatóságáról rendezendő népszavazást, és egyhetes szabadságra küldi az országot: április 5-ig minden orosz dolgozó otthon maradhat, a bérét erre az időszakra is megkapja.

Putyin további intézkedéseket is bejelentett: hitelkönnyítések azoknak, akik elkapták a vírust, munkanélküliek támogatása, kisgyermekes családok segítése, adókedvezmények kisvállalkozásoknak, csődmoratórium.

„Nem hiszem, hogy velem nem történhet meg. Ez bárkivel megtörténhet” – mondta az orosz elnök a vírusfertőzésre utalva, és arra kérte az oroszokat, hogy maradjanak otthon.

Putyin beszédét nézik Vlagyivosztokban.
photo_camera Putyin beszédét nézik Vlagyivosztokban. Fotó: Vitaliy Ankov/Sputnik

Az orosz kormányzatot az elmúlt napokban többen bírálták amiatt, hogy nem tesz megfelelő lépéseket a járvány ellen, illetve sokan kétségbe vonták a közzétett fertőzöttségi adatok hitelességét. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kedden szokatlanul határozott hangon jelezte  Putyinnak, hogy a fertőzések száma aggasztóan nő, és a helyzet komolyra fordult, az egészségügyi rendszer összeomolhat a nyomás alatt.

Szerdán 163 új fertőzést regisztráltak az orosz hatóságok, ez eddig rekord napi növekedés. Egyébként 658 esetet tartanak nyilván az országban. (MTI, Guardian, Meduza)