A remdesivir gyártója lemondott a monopoljogáról

tudomány
2020 március 26., 11:50

Szokatlan lépésre szánta el magát a céget ért bírálatok hatására a Gilead Sciences gyógyszergyár, a még csak kísérleti gyógyszerként engedélyezett, eredetileg az ebola ellen kifejlesztett antivirális gyógyszer, a remdesivir gyártója. A cég lemondott arról a besorolásról, így az ezzel járó üzleti haszonról is, amely alapján hét évig kizárólagos jogai lettek volna a gyógyszer előállítására.

A remdesivirt, mint már említettem, eredetileg az ebola ellen fejlesztették ki, így a Gilead kérvényezte, az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA pedig meg is adta a szernek az "orphan drug" besorolást. Ezt olyan szerek kaphatják meg, melyeket a kérvényezéskor kétszázezernél kevesebb embert sújtó, ritka betegségek kezelésére fejlesztettek ki. A szabályozás értelme, hogy a gyógyszergyártóknak az ilyen ritka betegségek ellen is megérje nagy költséggel gyógyszereket fejleszteniük.

De ha a remdesivir a koronavírussal szemben is hatékonynak bizonyulna - ez egyelőre még nem bizonyított, az eddigi vizsgálati eredmények legalábbis ellentmondásosak a hatékonyságát illetően -, akkor nyilván nem csupán a rendkívül ritka ebola, hanem egy már ezidáig is több százezer embert megfertőző járványos betegség ellen is bevethető volna. És mert jelenleg nincs ismert gyógymódja a covid-19 betegségnek, a hatásosnak bizonyuló szer iránt hatalmas kereslet támadna.

Azzal, hogy a Gilead lemondott az "orphan drug" besorolásról, elvben adott a lehetőség arra, hogy ha a remdesivir hatásosnak bizonyul, és engedélyezik, akkor a generikus gyógyszergyártók is elkezdjék nagy mennyiségben és olcsón, vagy legalábbis olcsóbban előállítani. (Via Stat News)