A remdesivir gyártója lemondott a monopoljogáról

Szokatlan lépésre szánta el magát a céget ért bírálatok hatására a Gilead Sciences gyógyszergyár, a még csak kísérleti gyógyszerként engedélyezett, eredetileg az ebola ellen kifejlesztett antivirális gyógyszer, a remdesivir gyártója. A cég lemondott arról a besorolásról, így az ezzel járó üzleti haszonról is, amely alapján hét évig kizárólagos jogai lettek volna a gyógyszer előállítására.

A remdesivirt, mint már említettem, eredetileg az ebola ellen fejlesztették ki, így a Gilead kérvényezte, az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA pedig meg is adta a szernek az "orphan drug" besorolást. Ezt olyan szerek kaphatják meg, melyeket a kérvényezéskor kétszázezernél kevesebb embert sújtó, ritka betegségek kezelésére fejlesztettek ki. A szabályozás értelme, hogy a gyógyszergyártóknak az ilyen ritka betegségek ellen is megérje nagy költséggel gyógyszereket fejleszteniük.

De ha a remdesivir a koronavírussal szemben is hatékonynak bizonyulna - ez egyelőre még nem bizonyított, az eddigi vizsgálati eredmények legalábbis ellentmondásosak a hatékonyságát illetően -, akkor nyilván nem csupán a rendkívül ritka ebola, hanem egy már ezidáig is több százezer embert megfertőző járványos betegség ellen is bevethető volna. És mert jelenleg nincs ismert gyógymódja a covid-19 betegségnek, a hatásosnak bizonyuló szer iránt hatalmas kereslet támadna.

Azzal, hogy a Gilead lemondott az "orphan drug" besorolásról, elvben adott a lehetőség arra, hogy ha a remdesivir hatásosnak bizonyul, és engedélyezik, akkor a generikus gyógyszergyártók is elkezdjék nagy mennyiségben és olcsón, vagy legalábbis olcsóbban előállítani. (Via Stat News)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó