Fiatal művészek offline megoldása a nyomasztó hírek kikapcsolására

ÉLET
2020 március 27., 09:21

Pár éve nagy aha-élmény volt a felnőttek világában a színezés, hirtelen kiderült, hogy tök jó dolog fókuszálni valamire, ami nem egy monitoron van. Persze sokan hülyességnek tartották, hogy egyáltalán fel kellett találni a felnőtt színezőt, és abból a szempontból igazuk is volt, hogy tényleg pontosan ugyanazt tudja, mint a gyerek verzió. De én azonnal lelkes lettem, mert néha elég egy divathullám, hogy újra eszünkbe jusson valami, amit régen nagyon szerettünk. A bestseller kifestőkönyvek mintái viszont nem tetszettek és hiába lett volna kedvem kipróbálni, végül egyáltalán nem színeztem.

Aztán ma belebotlottam Tóth Luca animációs filmrendező járvány-depresszió inspirálta projektjébe a Színtiszta Stresszoldóba. Ez egy színező gyűjtemény, fiatal magyar művészek vonalgrafikáit lehet letölteni, otthon kinyomtatni, majd kiszínezni.

photo_camera Haránt Artúr grafikája

Lucától cseten kértem egy rövid ajánlót: „Amióta bezárkóztam a lakásba, eldöntöttem, hogy annak érdekében, hogy ne őrüljek meg, minden nap rajzolni fogok! És ez eddig igazából be is vált: a szöszölős, időigényes és repetitív rajzi munkák segítenek enyhíteni a szorongáson. Innen jött az ötlet. Megkerestem művész ismerősöket azzal, hogy van-e kedvük saját képek felajánlásával hozzájárulni ehhez a projekthez.

A tartalom a tervek szerint folyamatosan bővülni fog, ez még csak egy első adag színező, amit a tumblr-en lehet látni.

A terv alapvetően az, hogy még ha minimálisan is, de valamit adjunk művészként a közösbe. Ezért a jövőben örömmel fogadjuk újabb alkotások felajánlását is.”

photo_camera Tóth Luca Bulika című kifestője

A homeofficeban bárki könnyen belesüppedhet a vírusos hírek nyomasztó görgetésébe, szóval érdemes akár egy 15 perces színezővel szünetet tartani. Nekem az első erős élményem az volt, mikor kimentem a vonalból és hirtelen belémhasított, hogy nem tudok control+z-t nyomni, igazából nagyon jó érzés volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.