Maduro felháborodva utasította vissza, hogy az amerikaiak megvádolták drogkereskedelemmel és terrorizmussal

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nicolás Maduro venezuelai elnök visszautasította, és "kivételesen szélsőséges, durva lépésnek" minősítette az amerikai kormány vádemelését ellene és tucatnyi tisztségviselője ellen kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és terrorizmus miatt.

Az amerikai elnök, "Donald Trump kormányzata egy kivételesen szélsőséges, durva lépés keretében hamis vádakkal teli iratot dobott össze" - mondta Maduro a caracasi Miraflores elnöki palotában mondott beszédében.

Fotó: MARCELO GARCIA/AFP

A venezuelai államfő kíséretében volt többek között Diosdado Cabello, az államfő híveiből álló Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANC) elnöke, valamint Vladimir Padrino védelmi miniszter is. Ők is szerepelnek a 14 tisztségviselő között, akiket az Egyesült Államok kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és terrorizmus vádjai miatt vizsgál.

Maduro úgy fogalmazott: az amerikaiak, "mint valami 19. századi rasszista cowboyok, vérdíjat tűznek forradalmárok fejére, a miénkre, akik készen állunk arra, hogy minden területen megküzdjünk velük".

"A mi lelkiismeretünk tiszta, Venezuela rekordot döntött a kábítószer-kereskedelem elleni harcban az elmúlt 15 évben, azóta, hogy száműztük innen a DEA-t", az amerikai kábítószer-ellenes hivatalt - szögezte le Maduro, és "nyomorult emberi lénynek" nevezte Donald Trump amerikai elnököt, aki úgy kezeli a nemzetközi kapcsolatokat, mint egy New York-i maffia pénzbehajtó embere.

A venezuelai elnök ismételten elítélte azt az erőszakos tervet, amelyet szerinte kolumbiai területen szerveznek Washington utasítására, Venezuela megtámadása céljából, ezért éberségre szólította fel a venezuelai hatóságokat.

Maduro állítása szerint ennek a csoportnak a tagjai - és a csoportba tartozóként említette Juan Guaidó ellenzéki vezetőt is - akcióik részeként a múlt héten megtámadták Punta de Matát, hogy megfosszák az országot a gáztól. Egy héttel ezelőtt erős robbanás rázta meg a venezuelai olaj- és földgázvállalat (PDVSA) Punta de Mata-i terminálját. Az El Nacional című ellenzéki lap korábban azt írta, hogy a robbanás oka két gáztisztító meghibásodása volt.

A venezuelai államfő közölte: támogatja a venezuelai ügyészség által csütörtökön bejelentett intézkedéseket, amelyek értelmében vizsgálják Guaidót és Cliver Alcalá nyugalmazott vezérőrnagyot egy ellene irányuló puccskísérlet kitervelése miatt.

Maduro egyúttal közölte azt is: arra kérte Jorge Arreaza külügyminisztert, hogy lépjen kapcsolatba a spanyol hatóságokkal, mivel tudomásuk szerint Alcalá a Spanyolország venezuelai nagykövetségén élő Leopoldo López ellenzéki vezetőt összefüggésbe hozta az állítólagos összeesküvési tervvel. Maduro szerint Cliver Alcalá azt állította: López "tudott mindenről, résen volt, és egyet is értett" a tervvel. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó