A belügy rendeli ki a kórházparancsnokokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szombaton délután megjelent az új Magyar Közlöny, benne a kormány új rendeletével, ami a kórházparancsnokokról szól. A rendelet szerint a belügyminiszter tesz javaslatot (szükség esetén az operatív törzs véleményét kikérve) a kórházak mellé kirendelt kórházparancsnokok személyére vonatkozóan. Ezután a miniszterelnök állítja ki a kórházparancsnok megbízólevelét, a belügyminiszter pedig kirendeli a parancsnokot egy kórházhoz.

A kórházparancsnokok feladata a rendelet szerint a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználásának ellenőrzése, és munkájukat az

országos kórház-főparancsnok

ellenőrzi, aki folyamatosan tájékoztatja a belügyminisztert az egészségügyi készletek helyzetéről.

A kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekbe nem szólhatnak bele, nem tehetnek javaslatot, és nem is dönthetnek ilyen ügyekben.

A rendelet arról is ír, hogy ha ez indokolt, akkor az egészségügyi készlet megóvása érdekében vagyonőröket fogadhatnak fel a kórházak, akik ugyanolyan jogosítványokkal rendelkeznek, mint egy vagyonőr, azzal az  eltéréssel, hogy az  emberi méltóság tiszteletben tartásával jogosultak az érintett beleegyezése nélkül ruházat, csomag, jármű átvizsgálására is, és nem csak a személy- és vagyonvédelmi törvényben meghatározott esetekben. Az egészségügyi készletek megóvásába a rendőrség és a honvédség is bevonható.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér