A belügy rendeli ki a kórházparancsnokokat

Egészségügy
2020 március 28., 18:20

Szombaton délután megjelent az új Magyar Közlöny, benne a kormány új rendeletével, ami a kórházparancsnokokról szól. A rendelet szerint a belügyminiszter tesz javaslatot (szükség esetén az operatív törzs véleményét kikérve) a kórházak mellé kirendelt kórházparancsnokok személyére vonatkozóan. Ezután a miniszterelnök állítja ki a kórházparancsnok megbízólevelét, a belügyminiszter pedig kirendeli a parancsnokot egy kórházhoz.

A kórházparancsnokok feladata a rendelet szerint a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználásának ellenőrzése, és munkájukat az

országos kórház-főparancsnok

ellenőrzi, aki folyamatosan tájékoztatja a belügyminisztert az egészségügyi készletek helyzetéről.

A kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekbe nem szólhatnak bele, nem tehetnek javaslatot, és nem is dönthetnek ilyen ügyekben.

A rendelet arról is ír, hogy ha ez indokolt, akkor az egészségügyi készlet megóvása érdekében vagyonőröket fogadhatnak fel a kórházak, akik ugyanolyan jogosítványokkal rendelkeznek, mint egy vagyonőr, azzal az  eltéréssel, hogy az  emberi méltóság tiszteletben tartásával jogosultak az érintett beleegyezése nélkül ruházat, csomag, jármű átvizsgálására is, és nem csak a személy- és vagyonvédelmi törvényben meghatározott esetekben. Az egészségügyi készletek megóvásába a rendőrség és a honvédség is bevonható.