Egyszerre cselekedtek Csepelen a járvány adakozói és vámszedői

Egészségügy
2020 március 28., 13:55

Rendkívüli időkben sok gesztus jelentősége felértékelődik. Csepelen a maszkok és kesztyűk osztásának és eladásának esetében vált ez a közhelyesnek tűnő tétel átélhetővé.

Péntek délben új szabályt vezettek be a csepeli piacon, többek között ez olvasható a piac Facebook oldalán:

ARRA KÉRÜNK MINDEN VÁSÁRLÓT, HOGY SZÁJMASZKOT ÉS KESZTYŰT EGYIDEJŰLEG HASZNÁLJON A PIACRA TÖRTÉNŐ BELÉPÉSKOR, ILLETVE LEGYEN MINDENKINÉL ÉLETKORT IGAZOLÓ SZEMÉLYES OKMÁNY!

Az életkor igazolása azért szükséges, hogy a 65 évnél idősebbek számára fenntartott délelőtti sávban más ne léphessen be, a szájmaszk és kesztyű viselését pedig Borbély Lénárd polgármester (Fidesz) rendelte el. 

Bár a kormány és az országos tisztifőorvos a hét elején arra szólította fel a lakosságot, hogy csak betegek viseljenek maszkot, és egészségesek ne, a Magyar Orvosi Kamara kezdettől nem értett egyet ezzel. Mostanra az EMMI is visszavonta a maszk hordásától a lakosságot eltanácsoló Facebook-posztját.  A maszkokról szóló vitáról itt írtunk részletesen. Az orvosok többsége szerint a maszk viselése segíti a járvány megfékezését. 

Pénzért adják a bejáratnál

Csepelen tehát csak maszkban és kesztyűben lehet szombat reggel óta a piacra lépni, és ezt a bejáratnál a biztonságiag ellenőrzik is. Sokan azonban nem tudtak erről még szombaton, vagy nem volt maszkjuk és kesztyűjük. Számukra a bejáratnál 850 forintért árultak ilyeneket: 650 forintért az egyszerű papírmaszkot, 200-ért az eldobható műanyag kesztyűt.

Névtelen adakozók viszont ingyen osztják

Közben ugyanebben a kerületben mozgalom indult maszkok és kesztyűk ingyenes szétosztására. 

A helyiek beszámolói szerint a kerület kerítéseire ismeretlenek ajándékcsomagokat helyeztek el az elmúlt napokban, például most szombaton is. Több százra becsülték olvasóink az eddig kitett csomagok számát. A zacskókban kesztyűk és maszkok is vannak, ezeket bárki elviheti. Egy helyi járókelő készítette róluk ezt a képet:

Csepeli utcakép maszkokkal és kesztyűkkel.
photo_camera Csepeli utcakép maszkokkal és kesztyűkkel. Fotó: olvasónk

A csomagokra szív alakú papírra ismeretlenek a "Szívből" szót írták, kézzel. A kép a Facebookon is terjed, "Angyalok léteznek" mottóval. 

A hét közepén egy bizonyos Papp László is rakott ki 140 maszkot a kerületi Tölgyes utca kerítéséire, de az ő készlete mostanra elfogyott. A képünkön is látszó akciót mások szervezték, akik úgy tűnik, hogy nem akarják felfedni magukat.