Holnaptól kötelező házi karantén lesz Moszkvában

külföld
2020 március 29., 17:25

Moszkva lakosai számára kötelező házi karantént rendelt el hétfőtől határozatlan időre Szergej Szobjanyin polgármester a koronavírus terjedésének megakadályozására hivatkozva. 

A moszkvaiak otthonaikat csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el. 

Az orosz főváros lakóit arra kötelezik, hogy az utcán, az üzletekben, - a taxik kivételével - a tömegközlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól. 

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

„A következő napokban, műszaki és szervezeti intézkedések bevezetése esetén különleges engedéllyel lehet majd az utcára menni, a Moszkva kormányzata által megállapított rendben” - közölte a honlapján Szobjanyin. Hozzátette, hogy 

az orosz fővárosban egy héten belül „okos” megfigyelőrendszer kezdi ellenőrizni a kötelező karantén betartását. 

„Fokozatosan, de folyamatosan fogjuk erősíteni az ebben a helyzetben elkerülhetetlen kontrollt” - ígérte a polgármester. Szobjanyin hangsúlyozta: az önizolálás rendszere nem jelenti azt, hogy az állampolgárok ne utazhatnának Moszkvába vagy ne hagyhatnák el a fővárost. Arról egyelőre nem jelent meg tájékoztatás, hogy a különleges házelhagyási engedélyeket hol és hogyan kell beszerezni. 

A polgármesteri rendelet értelmében az üzleteknek, gyógyszertáraknak és egyéb intézményeknek biztosítaniuk kell a szociális távolság betartását, egyebek között ezt a célt szolgáló jelzések felvitelével, a beengedési rend bevezetésével. A fertőzöttek számára a COVID-19 betegség könnyű lefolyása esetén a főváros otthoni orvosi ellátást és ingyenes vírusellenes készítményeket ígért. A munkanélküliek a koronavírus-járvány miatt 19 500 rubel (78 ezer forint) kiegészítő segélyben részesülnek - írja az MTI.

Oroszországban már január végén azonosítottak két koronavírusost, de sokáig úgy tettek, mintha nem érintené őket súlyosan a világjárvány, hivatalosan még mindig csak 1500 esetről tudnak. Végül szerdán Putyin bejelentette, hogy elmarad az elnöki mandátuma meghosszabbításáról kiírt népszavazás, szombaton kihirdették az országhatárok hétfői lezárását, és olyan sajtóértesülések is megjelentek, hogy már elnöki hivatalban is vannak fertőzöttek.