Meghalt egy koronavírusos csecsemő Chicagóban

külföld
2020 március 29., 00:00

A helyi közegészségügyi hivatal vezetője jelentette be, hogy Chicagóban elhunyt egy koronavírussal megfertőzött csecsemő. Ngozi Ezike bejelentése szerint még soha nem regisztráltak koronavírussal összefüggő halálesetet csecsemőknél. Mindenre kiterjedő vizsgálatot kezdtek, hogy pontosan megállapítsák a halál okát. 

A BBC azt jegyezte meg a hírrel kapcsolatban, hogy korábban Kínából jelentettek már egy, egy évesnél fiatal áldozatot, de neki a koronavíruson kívül más betegsége is volt. 

A New York Times a közelmúltban adott hírt egy tanulmányról, amiben kínai kutatók 2000, koronavírustól megbetegedett kínai gyereket adatait vizsgálták meg. Ebben azt írták, hogy a vizsgált 18 év alatti gyerekek körülbelül 

  • 4 százalékának semmilyen tüntetei nem voltak.
  • 50 százalékának enyhe tünetei voltak, mint láz, fáradtság, köhögés, orrdugulás vagy émelygés.
  • 39 százaléknak közepesen erős tünetei voltak, amelyek az előzőeken túl tüdőgyulladást, egyéb tüdőbajokat jelentettek, de nem voltak légzési nehézségeik.
  • 6 százalék, 125 gyerek súlyosan megbetegedett. Nekik komoly légzési nehézségeik lettek, 13-an pedig életveszélyes állapotba kerültek.
  • És volt egy 14 éves fiú, aki belehalt a koronavírusba.

A kutatás azt is feltárta, hogy a súlyosan megbetegedett 125 gyerek 60 százaléka 5 év alatti volt, és ezek között is különösen magas volt az 1 év alatti kisbabák aránya. Az NYT áltak megszólaltatott szakértők szerint ez azért van, mert az ilyen kis gyerekek szervezete, légzőszervei még gyors fejlődési szakaszban vannak, illetve eleve fejletlenebb az inmunrendszerük, ami védekezhetne a vírus ellen.

Összességében a kutatás arra irányítja rá a figyelmet, hogy a gyerekek gyakorlatilag ugyanolyan valószínűséggel kapják el a koronavírust, mint a felnőttek, és bár igaz, hogy náluk összességében az enyhébb lefolyású, a kóráhazaknak fel kell készülniük a beteg gyerekek fogadására is, mert lesznek kiskorú pácienseik is. 

A magyar kórházak számára készült, az Emmi által kiadott kézikönyvben a gyerekekről azt írják, hogy „korlátozottan állnak rendelkezésre adatok a gyermekek érintettségéről, feltehetően ők éppúgy megfertőződhetnek, mint a felnőttek, azonban náluk a betegség jellemzően tünetmentes vagy enyhe formában zajlik, igen ritka a szövődmény kialakulása”. 

A legfrissebb kanadai adatok is arra hívják fel a figyelmet, hogy messze nem csak az időseknél járhat súlyos tünetekkel a koronavírus. A Kanadában kórházba került koronás betegek 30 százaléka 40 százalék alatti. Az intenzív oszályon kezelteknek is csak a fele idős - írja az Index.