2021. július 23-ra halasztották az idei tokiói olimpiát

sport
2020 március 30., 13:38

Július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd 2021-ben a tokiói olimpia, míg a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor – közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a játékok szervezőbizottsága, Tokió városa és a japán kormány.

A XXXII. nyári olimpiát eredetileg idén július 24. és augusztus 9. között tartották volna, a paralimpia pedig augusztus 25-én kezdődött volna, de a koronavírus-járvány miatt a múlt kedden mindkét eseményt a jövő évre halasztották. Az elnevezés továbbra is Tokió 2020, illetve paralimpia 2020 lesz.

A NOB hírleveléből kiderül, hogy az illetékes szervek vezetői (Thomas Bach NOB-elnök, Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, Koike Juriko, Tokió kormányzója, valamint Hasimoto Szeiko, olimpiáért és paralimpiáért felelős miniszter) telekonferencián egyeztek meg az új dátumokról.

A döntést 3 fő szempont alapján hozták meg:

  1. A sportolók és minden résztvevő egészségének védelme, egyúttal a Covid-19 vírus megfékezése.
  2. Az olimpiai sportágak és a versenyzők érdekeinek védelme.
  3. A globális nemzetközi sportnaptár.

Ahogy a NOB fogalmaz, ezek az új időpontok elég időt adnak az egészségügyi hatóságoknak és a játékok szervezőinek, hogy megküzdjenek a koronavírus-járvány következményeivel, és mivel szinte napra pontosan egy évvel az eredeti dátumok után kezdődnek majd a seregszemlék, a minimumra csökkenthető a halasztás miatti zavar a nemzetközi sportnaptárban. Ezzel elég idő marad a még hátralévő kvalifikációs versenyek lebonyolítására is – közölték.

photo_camera Fotó: Kazuki Wakasugi/The Yomiuri Shimbun

Thomas Bach közölte: „Szeretnék köszönetet mondani minden nemzetközi sportszövetségnek egyhangú támogatásukért, a kontinentális és a nemzeti olimpiai bizottságoknak pedig a nagyszerű közreműködésükért és támogatásukért. Köszönöm a NOB sportolói bizottságának is a munkát, állandó kapcsolatban voltunk az elmúlt napokban. Bízom abban, hogy a szervezőbizottsággal, a tokiói és a japán kormánnyal, valamint minden partnerünkkel megfelelünk ennek a példátlan kihívásnak. Az emberiség jelenleg egy sötét alagútban van, a tokiói olimpia lehet a fény az alagút végén.”

Andrew Parsons, az IPC elnöke szerint fantasztikus, hogy ilyen gyorsan megtalálták az új időpontokat, amik a sportolóknak és az érintetteknek bizonyosságot adnak, az egész világnak pedig valamit, amire várakozással tekinthet előre. „Amikor jövőre sor kerül majd a paralimpiára Tokióban, az az emberiség egységének különleges megnyilvánulása lesz, az emberi ellenálló képesség globális ünnepe és a sport szenzációs megmutatkozása” – mondta a brazil sportvezető.

Thomas Bach és Abe Sindzó japán miniszterelnök múlt kedden jelentette be a játékok 2021-re halasztását, a döntés példa nélküli a modernkori játékok 124 éves történetében. (MTI)