Áder János már alá is írta a felhatalmazási törvényt

politika
2020 március 30., 13:20

Ez nem a politikai haszonlesés ideje, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem határidő nélküli, a kormány felhatalmazása nem korlátlan – közölte Áder János államfő, miután elrendelte a jogszabály kihirdetését.

A köztársasági elnöki hivatal honlapján olvasható nyilatkozatában Áder azt írta: a törvény megfelel az alaptörvény előírásainak, nemzetközi szerződésbe nem ütközik, vele szemben megalapozott alkotmányos aggály nem támasztható.

A jogszabállyal kapcsolatos hétfői és egy héttel ezelőtti vitáról azt írta: az részben az eddig megtett intézkedésekről, részben a demokráciára leselkedő vélelmezett veszélyről szólt.

Az eddig megtett intézkedéseket senki nem tartotta indokolatlannak vagy a demokráciára nézve veszélyesnek, ugyanakkor az ellenzéki képviselők annak ítélték a kormány jövőbeni „korlátlan” felhatalmazását – írja.

Áder János két kérdést kiemelten vizsgált, és arra jutott, hogy a kormány felhatalmazása nem határidő nélküli, hanem feltételtől függő, a járvány megszűnésével véget ér.

Arra a felvetésre, hogy korlátlan-e a kormány felhatalmazása a döntések tartalmát illetően, vagyis „mindent megtehet-e” a kormány, Áder közölte: nem, a kormány felhatalmazása csak a járvány megelőzésére, kezelésére, felszámolására, a káros hatások mérséklésére vonatkozik.

Az Országgyűlés ellenőrző szerepe, a kormány beszámolási kötelezettsége a járvány idején is megmarad, a járvány után pedig az Országgyűlés dönt a rendkívüli intézkedések sorsáról – írja.

Áder szerint:

„Mindannyian tudjuk, hogy még nehéz hetek várnak ránk. A védekezés kérdései tartósan az Országgyűlés napirendjén szerepelnek majd. Ezért is fontos, hogy mindenki tanúsítson önmérsékletet. Ez nem a politikai haszonlesés ideje.”

Áder János a további vitákhoz Kossuth Lajos 172 évvel ezelőtti, a felirati vita idején elhangzott szavait ajánlotta megfontolásra:

„…az országgyűlés politicáját azon magasságra méltóztassanak felemelni, mellyet az idő elénkbe szab. (…) emeljük fel politicánkat a körülmények szinvonalára…”.

Az Országgyűlés kormánypárti kétharmados többsége megszavazta a veszélyhelyzetről szóló törvényt. A javaslatot 137 igen, 53 nem, tartózkodás nélkül elfogadta. A Fidesz és a KDNP frakció a szavazás során egyetlen ellenzéki módosító javaslatot sem fogadott be.