Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is időbeli korlátot szeretne a felhatalmazási törvénybe

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kihirdetett veszélyhelyzetnek időbeli korlátot kell szabni és biztosítani kell a parlament ellenőrzési lehetőségét - hangzik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közleménye.

A közleményt a koronavírus-törvényről szóló parlamenti szavazás előtt tették közzé, amelyről tájékoztatták a magyar kormányt is.

„Egyértelmű, hogy az államok részéről gyors cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy megvédjék lakosságukat a COVID-19 járványtól, és érthető, hogy ennek érdekében különleges intézkedésekre van szükség. Ugyanakkor a veszélyhelyzetnek - akárhol és akármilyen indokkal is hirdették ki - a céljával arányosnak kell lennie, és csak a feltétlenül szükséges időtartamra szabad fennmaradnia” - mondta Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, az ODIHR igazgatója.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az EBESZ térségébe tartozó országok kötelezettséget vállaltak a demokrácia és a jogállamiság megőrzésére, és e kötelezettségük a veszélyhelyzetben is fennáll. Mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzetben alkotott jogszabályoknak ideiglenesnek és a Parlament által ellenőrizhetőnek kell lenniük.   Az ODIHR igazgatója felajánlotta a nemzetközi szervezet támogatását és szakértelmét a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak megfelelő szabályozás megalkotása érdekében. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!