Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is időbeli korlátot szeretne a felhatalmazási törvénybe

POLITIKA
2020 március 30., 11:49

A kihirdetett veszélyhelyzetnek időbeli korlátot kell szabni és biztosítani kell a parlament ellenőrzési lehetőségét - hangzik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közleménye.

A közleményt a koronavírus-törvényről szóló parlamenti szavazás előtt tették közzé, amelyről tájékoztatták a magyar kormányt is.

„Egyértelmű, hogy az államok részéről gyors cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy megvédjék lakosságukat a COVID-19 járványtól, és érthető, hogy ennek érdekében különleges intézkedésekre van szükség. Ugyanakkor a veszélyhelyzetnek - akárhol és akármilyen indokkal is hirdették ki - a céljával arányosnak kell lennie, és csak a feltétlenül szükséges időtartamra szabad fennmaradnia” - mondta Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, az ODIHR igazgatója.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az EBESZ térségébe tartozó országok kötelezettséget vállaltak a demokrácia és a jogállamiság megőrzésére, és e kötelezettségük a veszélyhelyzetben is fennáll. Mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzetben alkotott jogszabályoknak ideiglenesnek és a Parlament által ellenőrizhetőnek kell lenniük. Az ODIHR igazgatója felajánlotta a nemzetközi szervezet támogatását és szakértelmét a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak megfelelő szabályozás megalkotása érdekében.