A kormánymédia főembere bevásárolta magát az Index mögött álló kiadóvállalatba

Média
2020 március 31., 11:22
Jobbról a második Vaszily Miklós, az MTVA egykori vezérigazgatója, jelenleg a TV2 elnöke, és az Indamedia társtulajdonosa
photo_camera Jobbról a második Vaszily Miklós, az MTVA egykori vezérigazgatója, az Indemedia Csoport új társtulajdonosa Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Vaszily Miklós, a TV2 csoport elnöke, az Echo TV és az MTVA volt vezérigazgatója 50 százalékos részesedést vásárolt magának az Indamedia Csoportban. Az érintett ezt egy interjúban jelentette be a Portfolio honlapján. 

Az Indamedia az egyik legnagyobb online magyar lapcsalád kiadóvállalata. Többek közt ez a cég működteti a divany.hu, a totalcar.hu, a napi.hu és a port.hu oldalakat is, továbbá hozzájuk tartozik az index.hu hirdetési felületeit kizárólagosan értékesítő Indamedia Sales Kft., az egykori CEMP Sales House Kft. is.

Az index.hu hírportál 2017 óta alapítványi tulajdonban van, tehát pro forma függetlenül működik. De a kiadó és azon keresztül a szerkesztőség működése nagyon sok tekintetben azóta is függ az Indamedia csoporttól. 

Vaszily Miklós, aki a kormánymédia egyik legbefolyásosabb vezetője, egy KDNP-s üzletembertől, Oltyán Józseftől vásárolta meg a vállalat részesedését. Tulajdonostársa Ziegler Gábor marad, aki egyben a cég operatív vezetője is. 

Oltyán és Ziegler 2018 ősze óta voltak közös tulajdonosai a cégnek, amikor a korábbi tulajdonos Spéder Zoltán megvált részesedésétől a társaságban. Már akkor érzékelni lehetett, hogy kormányzati törekvés állhat az üzlet hátterében; ez a mostani lépés nyomán még egyértelműbbnek látszik. 

Vaszily évek óta dolgozik Mészáros Lőrinc mellett, és bár stratégiai befektetőként hivatkozik magára az interjúban, megjelenése nagyon erős politikai üzenetet hordoz – kivált egy olyan helyzetben, amikor az online hírpiac több jelentős szereplőjénél megszorításokat jelentettek be, és a médiapiacon nagyon kicsi a mozgástér. Az új tulajdonos az interjúban így fogalmazott:

„A következő időszak üzleti teljesítményére természetesen jelentős mértékben rányomhatja a bélyegét a járvány okozta gazdasági helyzet. Stratégiai távlatban viszont nincs igazán súlya. Ami pedig a humán állománnyal kapcsolatos elkötelezettségemet illeti, egy dolgot biztosan ki tudok jelenteni: mindent megteszek, hogy a lehető legkisebb veszteséggel túllegyünk a válságon. Közös cél, hogy az aktuális gazdasági körülmények ellenére, építkezve a várható hosszú távú üzleti trendekre, tovább bővüljön a csoport, és még stabilabbá váljon az itt dolgozók állása.”

Vaszily Miklós több évtizdes tapasztalattal rendelkező médiavezető. Pályáját a Portfolio online gazdasági oldalnál (ahol most bejelentette a vásárlást) kezdte, a Portfoliót kiadó Netmédia Zrt.-nek tulajdonosa és vezérigazgatója volt 2005-ben, amikor Nobilis Kristóf majd Spéder Zoltán az Indexszel és más kisebb online kiadványokal együtt megvette a céget. Ezután, 2005-ben Vaszily az Index.hu Zrt. vezérigazgatója lett, majd az Index köré szervezett kiadóvállalat, a CEMP Zrt. vezetésével is őt bízták meg.

2005 és 2009 között volt a CEMP és az Index vezérigazgatója, aztán a Telekom csoporthoz igazolt, ahol helyettes vezérigazgató és az Origo Zrt. vezérigazgatója lett. Az Origót 2010 és 2014 között vezette, ebben az időszakban háromszor cserélték le az online szerkesztőség vezetését: előbb a Weyer–Nádori párost távolították el, aztán Gazda Albert főszerkesztő fölmondott, utódját, Sáling Gergelyt az emlékezetes, Lázár János szállodaszámlája miatt indított adatigánylési per következményeként szintén leváltották. A telekomos időkben tűnt föl Vaszily mögött a Fidesz médiaügyekben befolyásos háttérembere, Várhegyi Attila.

Az Origót nemsokára eladta a Telekom, és az egyik fideszes médiavállalkozásnál landolt. Vaszily pedig 2015-től a Várhegyi Attila informális irányítása alatt működő közmédiaholding, az MTVA vezérigazgatója lett. 2018-ban lemondott, és a frissen a Mészáros-birodalomba olvaszott Echo TV-hez igazolt, majd a TV2 igazgatóságába is bekerült, Andy Vajna halála után pedig az akkor már teljesen a Mészáros Lőrinc-féle cégbirodalom részévé lett TV2 csoport elnökévé választották.

Az Indamedia új tulajdonosa az üzlet anyagi részleteit nem hozta nyilvánosságra. Az Index mögött álló cégcsoport tulajdonosváltásairól 2018-ban írtunk részletesen.