Az előfizetős mérőórát használókra nem vonatkozik a kikapcsolási moratórium

energia
2020 március 31., 12:17

Két lakhatással és energiaszegénységgel foglalkozó szervezet, a Habitat for Humanity Magyarország és a Fényhozók Alapítvány arra kéri a magyarországi energiaszolgáltatókat, hogy fontolják meg az előrefizetős mérőórát használó ügyfeleiknél a folyamatos energia-hozzáférés biztosítását a világjárvány idejére.

Azt írják, a feltöltőkártyás mobiltelefonokhoz hasonlóan működő előrefizetős mérőórát használók nagy arányban védendő fogyasztók, illetve önkormányzati (szociális) bérlakások lakói, akiknek sokszor amúgy is nehézséget jelent a rezsi. A bevételük bizonytalan, gyakran alkalmi munkából jön, ezért a járvány és a lezárások gazdasági hatásai őket érinthetik a leghamarabb, sokan máris elveszíthették a megélhetésüket.

photo_camera Fotó: Herczeg Márk/444

De az energiaszolgáltatók üdvözlendő, tartozások miatti kikapcsolási moratóriuma nem érinti az előrefizetős mérőóra-használókat, hiszen előrefizetéses. Nekik a folyamatos energiabiztosítás kiemelten fontos segítség lenne. A járvány alatt havonta garantált energiamennyiség biztosításával sok ember nem csak a kiadásait enyhíthetné, hanem az otthonát sem kellene elhagynia feltöltőkód-vásárlásért.

Nem csak a mindennapi élethez kell (pl. hűtőszekrények üzemeltetése, mosás, főzés, vagy az otthonok fűtése), de gyerekeknél a távoktatás zavartalan folytatása és az egészséges otthoni körülmények fenntartása is múlhat ezen. (Habitat)