Hajléktalan menedékhely lett a riói karnevál helyszínéből

külföld
2020 március 31., 09:04

Menedékké alakította át a riói karnevál szambaversenyeinek világhírű helyszínét, a Sambadrome-ot, Rio de Janeiro városa, hogy legyen hol elhelyeznie a város koronavírus-járvány terjedésével szemben legvédtelenebbeket hajléktalan lakosságát - írja az Associated Press-re hivatkozva az MTI.

A Sambadrome-ba hétfőn érkeztek az első hajléktalanok, a riói városvezetés elsőként az időseket, a várandós és gyerekes anyákat fogadta. A lelátók alatti három tanteremből tisztára takarított, jól szellőző hálótermeket alakítottak ki, hatvan ágyat már hétfőn elfoglaltak. A hatóság négyszázra tervezni növelni a számukat. A szociális munkások megvizsgálják a beköltözőket, mutatnak-e tüneteket. Ha betegek, egészségügyi intézménybe irányítják őket.

A hajléktalanoknak kialakított menedékekkel a járvány terjedését akarják megállítani Rio államban. A városban több mint 500 az igazolt esetek száma, ez a második legmagasabb a brazil városok között Sao Paulo után. Brazíliában keddig 4661 esetet regisztráltak, 165-en haltak meg, 127-en gyógyultak fel az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem adatai alapján.

A Sambadrome mellett más rendezvényközpont is átalakítottak már Brazíliában az új koronavírus okozta világjárvány miatt, és a szomszédos Argentína is hasznosít hajléktalanok elszállásolására tágas épületeket.