A kecskeméti polgármester szerint a kormány jóformán meg akarta szüntetni a Neumann János Egyetemet

oktatás
2020 április 02., 11:59

„Ezúton tájékoztatom Kecskemét lakosságát arról, hogy a Neumann János Egyetemre ősszel még a szegedi felsőoktatásba történő teljes beolvadás várt, ami a Neumann János Egyetem megszűnését jelentette volna!” - írja a Facebookon Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét fideszes polgármestere. A kormány által kedden késő este benyújtott törvényjavaslat értelmében az egyetem végül alapítványi működtetésbe kerül, akárcsak az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem. A polgármester szerint 

„mérhetetlen mennyiségű munkával, tárgyalások sokaságával sikerült elérni, hogy a Neumann János Egyetem alapítványi működtetésbe kerüljön, sikerült végigvinni a teljes előkészítést. Köszönet érte az egyetem munkatársainak! Az alapítványi működés nem az állami finanszírozás megszűnését jelenti, hanem egy sokkal rugalmasabb, egyszerűbb döntésmechanizmussal működő intézmény lehetőségét”. 

link Forrás

Azt írja, „a Pedagógusképző Kar a tervek szerint átkerül a Károli Gáspár Református Egyetemhez. Ez pedig nem a kar elvesztését jelenti, hanem a Károli egyetem ismételt megjelenését Kecskeméten. Itt fontos megjegyezni, hogy a pedagógusképzést eleve a reformátusok alapították, amúgy pedig a kar épülete a református egyház tulajdonában volt eddig is. Felvettem a kapcsolatot az egyetemmel és azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem leépítést, hanem a képzések fejlesztését tervezik Kecskeméten, például visszahoznák a városba a Károli egyetem korábban is itt működő jogi képzését”.

A Kaposvári Egyetemnek ezzel ellentétben nem sikerült elkerülnie, hogy beolvasszák a Széchenyi István Egyetembe, közleményük szerint ők maguk is a parlament honlapján közzétett törvénytervezetből értesültek a döntésről.