A kecskeméti polgármester szerint a kormány jóformán meg akarta szüntetni a Neumann János Egyetemet

2020 április 2., csütörtök 11:59

„Ezúton tájékoztatom Kecskemét lakosságát arról, hogy a Neumann János Egyetemre ősszel még a szegedi felsőoktatásba történő teljes beolvadás várt, ami a Neumann János Egyetem megszűnését jelentette volna!” - írja a Facebookon Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét fideszes polgármestere. A kormány által kedden késő este benyújtott törvényjavaslat értelmében az egyetem végül alapítványi működtetésbe kerül, akárcsak az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem. A polgármester szerint 

„mérhetetlen mennyiségű munkával, tárgyalások sokaságával sikerült elérni, hogy a Neumann János Egyetem alapítványi működtetésbe kerüljön, sikerült végigvinni a teljes előkészítést. Köszönet érte az egyetem munkatársainak! Az alapítványi működés nem az állami finanszírozás megszűnését jelenti, hanem egy sokkal rugalmasabb, egyszerűbb döntésmechanizmussal működő intézmény lehetőségét”. 

Azt írja, „a Pedagógusképző Kar a tervek szerint átkerül a Károli Gáspár Református Egyetemhez. Ez pedig nem a kar elvesztését jelenti, hanem a Károli egyetem ismételt megjelenését Kecskeméten. Itt fontos megjegyezni, hogy a pedagógusképzést eleve a reformátusok alapították, amúgy pedig a kar épülete a református egyház tulajdonában volt eddig is. Felvettem a kapcsolatot az egyetemmel és azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem leépítést, hanem a képzések fejlesztését tervezik Kecskeméten, például visszahoznák a városba a Károli egyetem korábban is itt működő jogi képzését”.

A Kaposvári Egyetemnek ezzel ellentétben nem sikerült elkerülnie, hogy beolvasszák a Széchenyi István Egyetembe, közleményük szerint ők maguk is a parlament honlapján közzétett törvénytervezetből értesültek a döntésről.