Több ezer, Vucic elnököt dicsőítő kamuprofilt törölt a Twitter

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

20 ezer felhasználói fiókot törölt a Twitter, miután bebizonyosodott, hogy a kamuprofilok a szerb, a szaúdi, a hondurasi, az egyiptomi és az indonéziai kormányzat kezelésében álltak, és megsértették a Twitter felhasználási irányelvei között szereplő, „a nyilvános eszmecsere célzott aláásására” vonatkozó tilalmat. Yoel Roth, a Twitter integritásért felelős vezetője szerint a 20 ezer fiók törlése a cég állami propagandagépezetek és trollhadseregek elleni hadjáratának része.

A törölt fiókok többsége, 8558 darab a szerbiai kormánypárthoz, és annak vezetőjéhez, Aleksandar Vucichoz köthető. Ezek a fiókok összesen több mint 43 milliószor posztoltak annak érdekében, hogy a Vuciccsal és kormányával kapcsolatos pozitív és a szerb ellenzékkel kapcsolatos negatív híreket hatását felerősítsék.

A törölt fiókok közül 5350 a szaúdi vezetéshez tartozott, és arra használták őket, hogy a szaúdi uralkodócsaládot pozitív színben feltüntető híreket terjesszék Szaúd-Arábián kívül, és Katart meg a törökök jemeni jelenlétét kritizálják. Ugyanez a hálózat Kalifa Haftar líbiai hadúrról is rengeteget posztolt igyekeztek pozitív színben feltüntetni az ENSZ által elismert líbiai kormány elleni lázadók vezetőjét. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér