Több ezer, Vucic elnököt dicsőítő kamuprofilt törölt a Twitter

külföld
2020 április 02., 19:41

20 ezer felhasználói fiókot törölt a Twitter, miután bebizonyosodott, hogy a kamuprofilok a szerb, a szaúdi, a hondurasi, az egyiptomi és az indonéziai kormányzat kezelésében álltak, és megsértették a Twitter felhasználási irányelvei között szereplő, „a nyilvános eszmecsere célzott aláásására” vonatkozó tilalmat. Yoel Roth, a Twitter integritásért felelős vezetője szerint a 20 ezer fiók törlése a cég állami propagandagépezetek és trollhadseregek elleni hadjáratának része.

A törölt fiókok többsége, 8558 darab a szerbiai kormánypárthoz, és annak vezetőjéhez, Aleksandar Vucichoz köthető. Ezek a fiókok összesen több mint 43 milliószor posztoltak annak érdekében, hogy a Vuciccsal és kormányával kapcsolatos pozitív és a szerb ellenzékkel kapcsolatos negatív híreket hatását felerősítsék.

A törölt fiókok közül 5350 a szaúdi vezetéshez tartozott, és arra használták őket, hogy a szaúdi uralkodócsaládot pozitív színben feltüntető híreket terjesszék Szaúd-Arábián kívül, és Katart meg a törökök jemeni jelenlétét kritizálják. Ugyanez a hálózat Kalifa Haftar líbiai hadúrról is rengeteget posztolt igyekeztek pozitív színben feltüntetni az ENSZ által elismert líbiai kormány elleni lázadók vezetőjét. (Guardian)