Több ezer, Vucic elnököt dicsőítő kamuprofilt törölt a Twitter

20 ezer felhasználói fiókot törölt a Twitter, miután bebizonyosodott, hogy a kamuprofilok a szerb, a szaúdi, a hondurasi, az egyiptomi és az indonéziai kormányzat kezelésében álltak, és megsértették a Twitter felhasználási irányelvei között szereplő, „a nyilvános eszmecsere célzott aláásására” vonatkozó tilalmat. Yoel Roth, a Twitter integritásért felelős vezetője szerint a 20 ezer fiók törlése a cég állami propagandagépezetek és trollhadseregek elleni hadjáratának része.

A törölt fiókok többsége, 8558 darab a szerbiai kormánypárthoz, és annak vezetőjéhez, Aleksandar Vucichoz köthető. Ezek a fiókok összesen több mint 43 milliószor posztoltak annak érdekében, hogy a Vuciccsal és kormányával kapcsolatos pozitív és a szerb ellenzékkel kapcsolatos negatív híreket hatását felerősítsék.

A törölt fiókok közül 5350 a szaúdi vezetéshez tartozott, és arra használták őket, hogy a szaúdi uralkodócsaládot pozitív színben feltüntető híreket terjesszék Szaúd-Arábián kívül, és Katart meg a törökök jemeni jelenlétét kritizálják. Ugyanez a hálózat Kalifa Haftar líbiai hadúrról is rengeteget posztolt igyekeztek pozitív színben feltüntetni az ENSZ által elismert líbiai kormány elleni lázadók vezetőjét. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.