Operatív Törzs: Nagy az esély arra, hogy a fővárosban berobban a járvány

Egészségügy
2020 április 05., 09:45

Az Operatív Törzs 11 órakor megtartotta a napi sajtótájékoztatóját.

Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolt a koronavírus-fertőzés számainak alakulásáról: 733 fertőzött, 34 halott, 66 gyógyult van, hatósági házi karanténban 13 435-en vannak, a mintavételek száma 21 250.

A legtöbb fertőzött Budapesten van, az összes igazolt fertőzött 42 százaléka, Pest megyével együtt pedig 62 százaléka. Müller szerint nagyon nagy az esély arra, hogy a fővárosban berobban a járvány, ezt mindenképpen, minden erőnkkel meg kell akadályoznunk.

Azt kéri, ne lazítson senki az intézkedéseken, amit az Operatív Törzs meghozott. Azt mondta, azt tapasztalják, sokan nem veszik komolyan a korlátozásokat. „Ez nem a beszélgetések ideje” – mondta arról az időintervallumról, amikor gyorsan el kell intézni a szükséges dolgokat. (Itt az idősekre vonatkozó 9 és 12 közötti boltba járási időre gondolt.) A fiataloktól azt kéri, ne csoportosuljanak, sőt azt mondta, a 1,5 méteres távolságtartást nyomatékosan meg is fogják követelni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
photo_camera Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kiss Róbert elmondta, hogy szombaton 7 repülővel 4 millió szájmaszka, 400 ezer védőruházat, 100 ezer védőszemüveg és 6000 arcvédő érkezett.

Tirolból két konvojjal jöttek haza magyarok: előbb 149 ember, majd hajnalban 70-en.

A magyar-román határon sok román vendégmunkás jelent meg, akik Nyugat-Európába akarnak menni dolgozni. Őket vizsgálják, hogy tünetmentesek-e, illetve vizsgálták, hogy van-e nyomós okuk visszatérni Nyugat-Európába, amíg a Külügyminisztérium nem erősíti ezt meg, addig a vendégmunkások nem jöhetnek be az országba.

A rendőrök jelezték, hogy a Városligetben, a Normafán és a Margitszigeten is jelentős csoportosulások vannak. Intézkedni is kellett a 13. kerületben egy gyorsulási verseny miatt. A Király utcában és a Gellérthegyen is csoportosultak fiatalok. 301 szankcionálás volt, 24 feljelentés és 14 fővel szemben helyszíni bírság történt. Eddig 64 feljelentést tettek országosan boltosok ellen, ebből Budapesten 41-et.

Müller Cecília az Origo kérdésére elmondta, hogyan érdemes vásárolni: nem szabad végigfogdosni az árut, ha szennyezett, szólni kell, használni kell a csipeszt és a lapátot a pékáruknál, stb. És kezet is kell mosni, ha hazaérünk!

A Magyar Hírlap kérdezte, Budapesten a Dél-pesti Centrumkórház mellett máshol is ápolnak-e betegeket. A válasz: igen.

Az RTL Híradó érdeklődött, hogy nagyobb rendőri jelenléttel tervezik-e szigorúbban ellenőrizni a szabadban tartózkodókat. A rendőrség azt mondta, sajnos az emberek türelme fogy, és többen kimennek, de kérnek mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat. Eddig úgy látták, hogy elég ember figyeli a szabadban tartózkodókat.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a maszkviselés kötelezővé tételét, Müller azt mondta: aki beteg, az ne menjen sehova. Aki viszont nem beteg, és a maszk viselésével védekezik, ha a biztonságérzetét növeli, hordja nyugodtan.

A 24 Óra és a Kelet-Magyarország azt kérdezte, tudnak-e elég szakembert biztosítani a tesztelésnek, és tervezik-e a tesztelés gyorsítását. Müller elmondta, hogy a mostani állapot szerint elbírják a szükségletet.

Az Észak-Magyarország kérdezte, jó időben kisebb baráti, családi társaságok összegyűlhetnek-e a kertben, ha igen, mennyien. Müller Cecília azt kéri, ezt semmi esetre se tegyük. A kis család kimehet a kertbe, akik egy háztartásban élnek, de ennél többen ne legyenek.

A Somogyi Hírlap azt kérdezte, milyen szappan felel meg a kézmosásnak. Müller Cecília: a hagyományos szappan mellett folyóvíz kell (ne lavórban lévő szennyezett vizet használjunk). Egyszerű, bármilyen tisztító szappan alkalmas, alapos öblítés és szárazra törlés kell, lehetőleg papír törlőkendővel, amit utána kidobunk. A folyékony szappan jobb, mint a szilárd, mert azon esetleg maradhat fertőzés.

A Blikk azt kérdezte, a húsvétra tekintettel tervezik-e a kijárási korlátozást bővíteni. Az Operatív Törzs szerdán tesz javaslatot szigorításra vagy enyhítésre. A Blikk a kísérleti gyógyszerekről érdeklődött, mik tűnnek a leghatékonyabbnak, és van-e belőlük elég. Nem derült ki.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a stressz negatív hatással van az egészségi állapotunkra, ezért külön köszönetet mond azoknak, akiket naponta lát a tévében, és próbálják akár otthoni tornával vagy más stresszoldó technikával próbálnak segíteni az otthon tartózkodóknak, mondhatni missziós tevékenységet végeznek.

A HVG megkérdezte, hány egészségügyi dolgozó fertőzött, és tudják-e, hogy fertőződtek meg. Müller elmondta, hogy ezek a statisztikák országonként változnak, de általában elmondható, hogy 10 százalék körül vannak a fertőzöttek között az egészségügyi dolgozó. Spanyolországban 12 000, Olaszországban 7000 a fertőzött egészségügyi dolgozók száma. Németország 2300-at, Kína 10 százalékot jelentett. Magyarországon ez 12 százalék, Lengyelország 15-17 százalék körül van.

Többen is megkérdezték, hogy igaz-e, hogy vannak olyan kórházi osztályok, amik járványügyi zárlat alatt vannak. Müller Cecília elmondta, hogy ez igaz.