Csecsen rendőrök összevertek egy férfit, aki megszegte a kijárási tilalmat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ramzan Kadirov csecsen elnök hétfőn védelmébe vette azokat a rendőröket, akik az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön megvertek egy egyébként egészséges férfit, aki megszegte az új típusú koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat.

"Inkább egyet ütlegelni, mint ezreket elföldelni" - hangoztatta az észak-kaukázusi köztársaság vezetője az Instagramon közzétett videójában. "Akinek szükséges, annak furkósbottal látom el személyesen a baját, akit kell, azt pedig börtönbe, illetve a pincébe záratok, de meg fogom védeni a népemet" - jelentette ki Kadirov.

Jogvédők ismételten kifogásolják a szerintük kirívó emberi jogi jogsértéseket, ideértve az állítólagos kínzásokat és az igazságszolgáltatás önkényességét a tagköztársaságban, ahol nagyon erős az iszlám befolyása. A Kavkazszkij Uzel című független lap szerint a csecsen lakosság erősen csodálkozik azon, hogy Kadirov sem tartja magát a járványügyi korlátozásokhoz. Nemrég például egy mecsetben lehetett látni imádkozni annak ellenére, hogy a tömegrendezvényeket és a nagyobb vallási gyülekezeteket betiltották Oroszország-szerte. Az újság hasábjain megszólaltatott muszlimok felvetették a kérdést, hogy Kadirov miért imádkozhat másokkal közösen, ők pedig miért nem.

Oroszország régiói közül elsőként Csecsenföld rendelte el pénteken közigazgatási határainak lezárását a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében, a vasárnap életbe lépett intézkedés a ki- és a beutazást egyaránt leállította. Ramzan Kadirov emellett csütörtök estétől éjszakai kijárási tilalmat rendelt el. A csecsen városokban este 8 órától reggel 8 óráig leáll a közlekedés és a gyalogosforgalom. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér