Ingyenes lett a parkolás Budapesten, meg is ugrott a forgalom

Budapest
2020 április 06., 04:28

Orbán Viktor az éjjel videót posztolt a Facebookon arról, ahogy aláírja azt a kormányrendeletet, amivel ingyenessé tették a közterületi parkolást. Hatásos intézkedés volt, a Waze útvonaltervező applikáció valós idejű adatai szerint máris megugrott Budapesten az autóforgalom az előző hét azonos időszakához képest.

Nem állítom, hogy drámai lenne a forgalom, mely még így sem éri el egy békeidőbeli szombatét, de míg a múlt héten kizárólag pénteken haladta meg az egyidőben úton levő, Wazét használó autók száma a hatezret, most, a reggeli csúcsban megugrotta a forgalom ezt a szintet, ez kb. tíz százalékos növekedés a múlt hétfőhöz képest.

A forgalmi statisztikák alapján amúgy a budapestiek ezidáig kifejezetten komolyan vették a korlátozó intézkedéseket. Március 13., az iskolák bezárásának bejelentése óta Március 16. kivételével eddig minden nap kisebb volt a forgalom, mint egy békeidőbeli szombaton, a heti statisztikák szerint pedig a maximális napi forgalom alatta maradt a karácsony és újév közti hét átlagos forgalmának, pedig az kiemelkedően a legnyugodtabb időszak szokott lenni minden évben. Magyarán, az elmúlt két hétben a budapesti autóforgalom a szokásos harmadát se érte el.