Szélesebb felhatalmazást kér a parlamenttől a svéd kormány, hogy harcoljon a vírussal

külföld
2020 április 06., 12:21

Svédország kormánya szélesebb felhatalmazást szeretne kapni három hónapra, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen parlamenti jóváhagyás nélkül joga legyen egyebek közt lezárni repülőtereket, vasúti pályaudvarokat - adta hírül hétfőn a Reuters.

Svédországban eddig alig hoztak korlátozó intézkedéseket: a felsőoktatásban áttértek a távoktatásra, lezárták az idősotthonokat a látogatók elől, és tilosak az ötven főnél népesebb összejövetelek, viszont az általános és középiskolák nyitva vannak, akárcsak a vendéglők vagy az edzőtermek, pedig már több mint 400 ember halt meg Svédországban úgy, hogy koronavírus-fertőzött volt.

A szociáldemokraták vezette koalíciós kormány most kellő törvényi felhatalmazást kér, hogy gyorsan tudjon cselekedni a járvány ellen.

„Láttuk, hogy milyen hamar változhat a helyzet Svédországban és Európában, és szélesebb lehetőségekre van szükségünk, hogy gyorsan reagálhassunk, ha a körülmények megkívánják” - áll Lena Hallengren egészség- és szociálisügyi miniszter nyilatkozatában.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor szavaz a svéd parlament a kormány jogkörének szélesítéséről. (MTI, Reuters)