65 ember, lakók és dolgozók fertőződtek meg koronavírussal a Pesti úti Idősek Otthonában

járvány
2020 április 07., 17:18

Péntek óta összesen 65 emberről: 53 ápoltról és 12 dolgozóról bizonyosodott be a budapesti Pesti úti Idősek Otthonában, hogy koronavírusos - számolt be kedd este az RTL Híradó.

Pénteken írtunk róla, hogy öt koronavírus-fertőzött embert találtak a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti úti Idősek Otthonában. A hírt a főpolgármesteri hivatal közleménye jelentette be, és hozzátették: 13 másik embert koronavírus-gyanús tünetekkel a fertőzöttek mellett szintén kórházba szállítottak.

A dolgozók és ápoltak szisztematikus tesztelése ezután kezdődött, 200 letesztelt emberből került ki 65 fertőzött, és a mintavételek még továbbra is folyamatban vannak - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A terézvárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában az elmúlt napokban négyen betegedtek meg koronavírus-fertőzésben, egy idős lakó meg is halt. Soproni Tamás, a kerület polgármestere az RTL Híradónak azt nyilatkozta, az önkormányzat itt is leszűrte azokat a lakókat és dolgozókat, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel. Eredmények egyelőre még nincsenek.

Az esetekre is reagálva közben újabb intézkedések meghozatalára utasította a járványügyi hatóság az idősek otthonai fenntartóit. Ezek alapján minden intézményben egy személyt kell kijelölni, aki a koronavírus-fertőzések megelőzésével, és a járvány kezelésével foglalkozik. A fertőtlenítést fokozni kell, minden szobába alkoholos kézfertőtlenítőt kell kirakni. Protokollt állítottak fel a tüneteket mutató lakók ellátására is.