Egymást figyelő telefonokkal engednék újra szabadon mozogni az embereket

Egészségügy
2020 április 07., 04:04

Hétfőn több európai kormány is arról kezdett beszélni, hogy húsvét után fokozatosan elkezdhetik feloldani a kijárási korlátozásokat, ha a járvány lassulása tartós marad. Az osztrák, a dán, a cseh és a német tervekről ebben a cikkben írtunk részletesen.  

Az osztrák és a német kormány miniszterei e tervekkel párhuzamosan egyre többet beszélnek arról, hogy jó lenne, ha a lakosság minél nagyobb része letöltene egy app-ot, amin keresztül automatizálni lehetne a kontaktkutatásokat, és nagyon gyorsan karanténba lehetne küldeni a fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket.

Szingapúrban például nagyon sokat segített a járvány megfékezésében egy ilyen app, csakhogy az európai adatvédelmi szabályok sokkal szigorúbbak az ottaniaknál, és jelenleg a legtöbb osztrák és német párt is ellenzi az app használatának kötelezővé tételét. 

Komoly kormányzati kampányok indultak ugyanakkor az app-ok önkéntes letöltése mellett Ausztriában és Németországban is, és a jövő hét elejére elkészül egy új változat is, ami állítólag a legszigorúbb EU-s adatvédelmi előírásoknak is megfelel.

Ausztriában a Vöröskereszt terjeszti, és ultrahanggal működik

App-kérdésben az EU-ban Ausztria jár az élen, ahol a Stop Corona nevű alkalmazást március vége óta már 200 ezren letöltötték a mobiljukra (Ausztriában 6 millió embernek van okostelefonja). Az alkalmazást az osztrák Vöröskereszt adta ki, de a kormány tagjai is lelkesen népszerűsítik, többek között az igazságügyi miniszter is arra buzdította a polgárokat, hogy nyugodtan töltsék le, senkit sem figyelnek meg rajta keresztül. 

Még az is felmerült, hogy hétfőn bejelentik, hogy a kijárási korlátozások enyhítésekor előnyt élveznek majd az app használói, vagy eleve csak rájuk vonatkozhatna az első körös könnyítés. Még arról is születtek elképzelések, hogy ingyenes, csak az app futtatására alkalmas kütyükkel látnák el azt a kétmillió osztrákot, akiknek nincs okostelefonjuk. Ám a néppárti-zöld koalíció kisebbik pártja, a Zöldek végül megakadályozták a kötelező alkalmazásról szóló terv hatályba léptetését. Az ellenzéki pártok közül a liberális NEOS és a szélsőjobboldali FPÖ egyaránt totalitárius diktatúra bevezetésével vádolta a kormányt az ötlet hallatán. 

Az osztrák app ultrahanggal működik, azaz az alkalmazás az emberi fül számára nem érzékelhető hangot ad ki, de az egymáshoz közel kerülő mobilok mikrofonjainkon keresztül hallják egymást. Amennyiben egy telefon a hang alapján felfedezi, hogy egy közeli készüléken is fut az app, akkor megkérdezi a tulajdonosát, hogy felveheti-e a másik készülékkel a kapcsolatot. Ha ezt a tulaj megengedi, akkor az app megjegyzi a másik egyedi ultrahangját, és 48 óráig tárolja az információt, hogy "közel volt" a mobil. 

Ha valakit pozitívra tesztelnek koronavírussal, akkor az illetőnek illendő jeleznie ezt az app-on, és ebben az esetben mindenki kap egy push notificationt, akinek a mobilja az előző két napban közel volt a vírusos tulaj mobiljához. Hogy ki és mikor volt vírusos a közelben, azt senki sem tudja meg, csak a hírt, hogy valaki az volt, és az adatokat központilag sem tárolja senki. Ha valaki koronás közelében járt, akkor az app azt javasolja a gazdájának, hogy menjen el tesztre, és vonuljon önkéntes karanténba. 

Az alkalmazásra a jövő héten jön ki egy frissítés, ami alapján a gazdájának nem kell egyenként minden szembejövő, és az alkalmazást futtató mobilt engedélyeztetni. Jelenleg e korlátozás miatt a tömegközlekedésen, üzletekben közel kerülő koronás kontaktokat nem túl hatékonyan szűri a program, inkább csak arra jó, hogy munkatársak, családtagok, rendszeresen közel lévő emberek esetében, akiknél egyenként engedélyezett az app-ok közti kommunikácó, lehessen követni a találkozásokat. A frissítés után viszont ha tömegével kezdik használni az emberek az app-ot, akkor nagyon hamar visszakövethető lesz, hogy ki találkozott koronással. 

A német kormány a jövő héttől letölthető összeurópai rendszerre vár

Kicsit hasonló, de ultrahang helyett Bluetooth-szal működő alkalmazást fejleszt egy svájci központú konzorcium, amelynek német tagja a Robert Koch Intézet, és francia, olasz, spanyol és svájci állami intézmények is részt vesznek a fejlesztésében. A "Pan European Privacy Protecting Proximity Tracing", azaz PEPP-PT nevű rendszer a szingapúri app továbbfejlesztett változata, amely állítólag minden EU-s adatvédelmi előírásnak megfelel. 

A rendszer lényege, hogy az egymás közelébe kerülő mobilok egyedi, csak a másik mobil számára felismerhető kódot generálnak, a kódot egymásról megjegyzik, de központilag sehol sem tárolják, és minden találkozáshoz új kódot használnak. Ha valaki a felhasználók közül koronás lesz, akkor a kódcserén átesett mobilokon megjelenik az értesítés, hogy "valaki elkapta, aki nemrégiben a közeledben volt", de ennél több nem derülhet ki. 

Angela Merkel múlt szerdán, a rendszer első bemutatója után azt mondta, hogy ő letöltené a telefonjára az app-ot, annyira biztos benne, hogy nem lehet visszaélni rajta keresztül a személyes adataival. 

A PEPP-PT várhatóan a jövő héten lesz letölthető az EU tagállamaiban, és a német kormány nagyon reméli, hogy az emberek tömegével használják majd, ebben az esetben ugyanis könnyebben lehetne feloldani a kijárási korlátozásokat. 50 millió német mobilján van WhatsApp, ha ugyanennyien felteszik a PEPP-PT-t is, akkor annak már komoly haszna lenne a német kormány szakértői szerint.